Εχει γραφτεί και ξαναγραφτεί, αλλά μας χαροποιεί κάθε φορά που η μεσογειακή διατροφή (και τα οφέλη που παρέχει αυτή στην υγεία) επανέρχεται στο προσκήνιο, και μάλιστα με τη στήριξη κορυφαίων ερευνητών από τα πλέον περίβλεπτα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου.

Αυτή τη φορά ερευνητές από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τ.Η. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με άρθρο τους στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings επιβεβαίωσαν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και σε πληθυσμούς που ζουν εκτός της λεκάνης της Μεσογείου.

Ειδικότερα, η διεθνής ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις συνήθειες 110.799 ατόμων τα οποία ζουν στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Σκωτία. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 40 και 75 ετών και κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτηματολογίων σχετικά με τη διατροφή αλλά και άλλες συνήθειες της καθημερινότητάς τους. Βάσει των απαντήσεών τους οι συμμετέχοντες «βαθμολογήθηκαν», με τον μεγαλύτερο βαθμό να έχουν εκείνοι των οποίων οι διατροφικές συνήθειες ήταν πιο κοντά στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Εννέα χρόνια αργότερα, μεταξύ των συμμετεχόντων είχαν υπάρξει 731 θάνατοι από καρδιαγγειακά, 2.401 θάνατοι από καρκίνο και 4.247 θάνατοι από άλλα αίτια. Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η βαθμολογία των συμμετεχόντων ως προς την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα θανάτου από όλα τα αίτια.

Θυμίζουμε ότι η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά και στα όσπρια, ενώ προϋποθέτει τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών αλλά και τη μειωμένη πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης.