Η αποκατάσταση των δασών σε Έβρο και Πάρνηθα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 29/8 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασία. Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι πληροφορίες που είχε ο ΒΗΜΑτοδότης ότι ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς θα αναλάβει ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού και θα έχει την ευθύνη να συντονίσει την ανάπλαση των περιοχών που κάηκαν στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, στον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς.

Γιώργος Αμυράς

Τι αποφασίστηκε

Σε πρώτη φάση, αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός και είναι το πιο άμεσο από όλα, πέρα από την αποζημίωση των πληγέντων, είναι η άμεση εφαρμογή των αντιδιαβρωτικών έργων και στην Πάρνηθα και στο Έβρο, για να μπορεί να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας με τις βροχές και τις πλημμύρες.

Αυτό το μέτρο θα ξεκινήσει άμεσα και θα δουλέψουν οι υπηρεσίες σε νέο συντονισμό για να μπορέσει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο και να μην δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα.

Το άλλο που είναι εξίσου σημαντικό είναι ο ανασχεδιασμός όλης της πολιτικής για την αντιπυρική προστασία. Αυτό στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη -και μάλιστα ήδη δρομολογηθεί κάποιες δράσεις- είναι να μπουν και να βοηθήσουν νέες τεχνολογίες, κυρίως στην πρόληψη.

Η κυβέρνηση προχωρά στην αγορά 100 drones, διαφορετικών τύπων και όλα αυτά θα συνδέονται με το συντονιστικό κέντρο. Επίσης θα υπάρχουν νέες τεχνολογίες σε αρχαιολογικούς χώρους για την ανίχνευση καπνού και φωτιάς και άμεση σύνδεσή τους με το Συντονιστικό.

Η τρίτη δράση αφορά στο πρόγραμμα που θα τρέξει την επόμενη χρονιά ειδικά για τα αντιπυρικά έργα και την προστασία των Περιφερειών και των Δήμων όλης της χώρας.

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.