Το φαινόμενο Ελ Νίνιο προβλέπεται να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τον πληθωρισμό, ειδικά μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και τους περιορισμούς στην εξαγωγή ρυζιού από την Ινδία.

Από τον Σεπτέμβριο, το φαινόμενο του Ελ Νίνιο αναμένεται να προκαλέσει μήνες ακραίας ζέστης σε περιοχές της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής, καθώς και έντονες βροχοπτώσεις στις Άνδεις.

Έτσι, θα επηρεαστούν αρνητικά οι καλλιέργειες ενώ είναι πιθανό να επιβαρυνθεί περαιτέρω η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και οι τιμές μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις που ανάγκασαν την Ινδία να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού, ενώ στο μεταξύ η Ρωσία βομβάρδισε τερματικούς σταθμούς σιτηρών της Ουκρανίας.

Αύξηση των επιτοκίων

Συνδυαστικά, τα τρία ως άνω πλήγματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε φτωχότερες χώρες όπου τα τρόφιμα αποτελούν συνήθως περίπου το 30% των τυπικών δαπανών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες — διπλάσιο από το ποσοστό για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αυτό το αντίκτυπο θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πυροδοτώντας αστάθεια στις τοπικές αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, οι «εφησυχαστικοί» επενδυτές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν τις αγορές εμπορευμάτων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε η Zanna Aleksahhina, αναλύτρια σιτηρών στην ερευνητική ομάδα εμπορευμάτων Mintec.

Οι κινήσεις της Ινδίας και της Ρωσίας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας) των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε κατά 26% μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου, αλλά αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 12,1%.

Οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 1,6%, η πρώτη μηνιαία αύξησή τους από τον Δεκέμβριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Όλου του Ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 2,8% στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η παγκόσμια αγορά

Ωστόσο, αναφροικά με το Ελ Νίνιο, ο αντίκτυπος στον παγκόσμιο πληθωρισμό θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα ​​από τα τρόφιμα, σύμφωνα με την JPMorgan. Η ανάλυση της τράπεζας για ένα σύνολο δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις τιμές των εμπορευμάτων που εκτείνεται πίσω στη δεκαετία του 1960, διαπίστωσε ότι τα φαινόμενα Ελ Νίνιο — τα οποία συνήθως συμβαίνουν δύο φορές τη δεκαετία — συσχετίζονται με υψηλότερες παγκόσμιες τιμές για το καουτσούκ, την ξυλεία και τον ψευδάργυρο.

Οι ανεπτυγμένες αγορές είναι απίθανο να ξεφύγουν από το σκοτάδι. Μέρη της Κεντρικής Αμερικής όπου το Ελ Νίνιο αναμένεται να φέρει ακραία ζέστη αντιμετωπίζουν ήδη μια τόσο έντονη ξηρασία που οι αρχές στη Διώρυγα του Παναμά – του οποίου το σύστημα δεξαμενών βασίζεται στη διαθεσιμότητα γλυκού νερού – αναγκάστηκαν να μειώσουν τον αριθμό των καθημερινών διελεύσεις.

Η ζήτηση για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται σε δεξαμενόπλοια που περιμένουν εκατέρωθεν της εμπορικής οδού θα αυξηθεί αναπόφευκτα εάν το Ελ Νίνιο προκαλέσει έναν ψυχρότερο χειμώνα στην Ευρώπη, όπως στο παρελθόν.

«Βρισκόμαστε τώρα σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους και υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Joe DeLaura, ανώτερος ενεργειακός στρατηγικός της Rabobank.