Ένταση στις σχέσεις ΙαπωνίαςΚίνας προκαλεί η απόφαση για απόρριψη σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό. Ειδικότερα, το Τόκιο χαρακτήρισε σήμερα εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις παρενοχλητικών τηλεφωνημάτων που έγιναν από την Κίνα σχετικά με την απόρριψη από την Ιαπωνία στον Ειρηνικό επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία άρχισε την απόρριψη των υδάτων αυτών την Πέμπτη προχωρώντας σε ένα σημαντικό βήμα για τον παροπλισμό του σταθμού της Φουκουσίμα που επλήγη από τσουνάμι που ακολούθησε ισχυρού σεισμού το 2011. Η Κίνα αντιτίθεται έντονα σε αυτήν την ενέργεια.

«Πολλές παρενοχλητικές τηλεφωνικές κλήσεις που πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κίνα γίνονται στην Ιαπωνία (…) Οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά λυπηρές και μας ανησυχούν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα παρενοχλητικά τηλεφωνήματα ώθησαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Μασατάκα Οκάνο να καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Κινέζο πρεσβευτή στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο σημειώνει ότι τηλεφωνήματα αυτού του είδους γίνονται επίσης σε ιαπωνικές εγκαταστάσεις στην Κίνα και κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να λάβει άμεσα αρμόζουσα δράση και να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ιαπώνων πολιτών.

Φουκουσίμα: H απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό προκαλεί ένταση στις σχέσεις Ιαπωνίας – Κίνας
(AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

Δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από τη Κίνα

Το δημαρχείο της Φουκουσίμα άρχισε να λαμβάνει τηλεφωνήματα με κωδικό χώρας 86, που αντιστοιχεί στην Κίνα, την Πέμπτη και αυτές οι τηλεφωνικές κλήσεις ξεπέρασαν τις 200 την επόμενη μέρα, κατακλύζοντας τις τηλεφωνικές γραμμές και διαταράσσοντας την φυσιολογική εργασία των υπαλλήλων, δήλωσε δημοτικός αξιωματούχος.

Την ίδια μέρα, δημοτικά και γυμνάσια στην πόλη, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού, δέχθηκαν 65 παρόμοια τηλεφωνήματα, πρόσθεσε.

Κάποιος που καταλαβαίνει την κινεζική γλώσσα και απάντησε σε μια από αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις, άκουσε τον καλούντα να κάνει ένα σχόλιο του είδους: «Γιατί ρίχνετε μολυσμένο νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό, που είναι μια θάλασσα για όλους», διευκρίνισε ο δημοτικός αξιωματούχος.

Τηλεφωνικές κλήσεις αυτού του είδους έχουν δεχθεί κι άλλοι δήμοι, ξενοδοχεία και εστιατόρια από την ημέρα που άρχισε η απόρριψη στον ωκεανό των υδάτων της Φουκουσίμα, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ