Μία απλή ανακοίνωση – έκκληση της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS και του Eθνικού Συντονιστικού Κέντρου Εθελοντών HELPHELLAS (ΕΣΚΕΘ) στην σελίδα της στο ΦΒ και στο Instagram, για είδη υποστήριξης για τους πυροσβέστες και τους δασοπυροσβέστες μας της πρώτης γραμμής στην Πάρνηθα και στο Μενίδι, ήταν αρκετή για να ξεκινήσει μία τεράστια αλυσίδα υποστήριξης γεμάτη αγάπη και φροντίδα για τους ανθρώπους που μάχονται στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Όπως μας ανέφερε ο Προέδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού κ. Γιώργος Γαμπιεράκης, χαρακτηριστικά:

« Οι ανακοινώσεις μας δημοσιεύτηκαν στα social media την Τετάρτη 23/8 στις 11 το πρωί. Μέσα σε λίγες ώρες είχαμε αθροιστικά περισσότερα από 3200 (τρεις χιλιάδες διακόσιες ) κοινοποιήσεις, ενώ μία ώρα αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, ενεργοί πολίτες και εθελοντές, που ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν. Ενώ μέσω του Εθνικού Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης και Αλληλεγγύης HELPHELLAS, αρχίσαμε τη συλλογή βοήθειας στις Πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και Κομοτηνής.

Δεχθήκαμε συνολικά σε δύο ημέρες 2.280 τηλεφωνικές κλήσεις!

Στην Αθήνα οι άνθρωποι έφθαναν στην έδρα της Ακαδημίας Εθελοντισμού, στην Κηφισιά, μέχρι τις 11 το βράδυ. Το ίδιο συνέβη και την Πέμπτη. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι ήλθαν από τον Πειραιά, Νέο Κόσμο, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Αιγάλεω, Περιστέρι, Κηφισιά, Λαγονήσι κα. Ήλθαν άνθρωποι και έφεραν πράγματα, καθώς γύριζαν από τις διακοπές τους. Άνθρωποι ακόμα και άνεργοι έφερναν πράγματα και δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν. Άνθρωποι που ήλθαν με τα πόδια, από κοντινές περιοχές, κουβαλώντας βαριές τσάντες. Άνθρωποι που δήλωναν ότι ήθελαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Γονείς που έφεραν τα παιδιά τους, «για να μαθαίνουν» .

Ανταποκρίθηκαν άμεσα εταιρείες που έφεραν τεράστιες ποσότητες από μάσκες και άλλα φαρμακευτικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ποτά, νερά και τροφές. Έφεραν επίσης πράγματα Δήμοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι οργανισμοί. Ταυτόχρονα ήλθαν να βοηθήσουν και άλλες εθελοντικές οργανώσεις όπως ο άλλος Άνθρωπος, η Έθεξις, ΚΕΣΟ κοκ. Μέσα σε λίγη ώρα 10 εθελοντές άγνωστοι μέχρι πριν λίγο μεταξύ τους, ταξινομούσαν φάρμακα, φυσιολογικούς ορούς, δάκρυα για τα μάτια, τρόφιμα, ισοτονικά ποτά, νερά».

Την ίδια ημέρα φύγαμε δύο φορές για Πάρνηθα, απ’ ευθείας στο πεδίο, όπου προσφέραμε στους Εθελοντές του Ολυμπιακού Χωριού, στους Πυροσβέστες μας καθώς και στους Γάλλους πυροσβέστες που ήταν εκεί με φορτηγό Εθελοντή μας τροφές, νερό, χυμούς, ισοτονικά και ενεργειακά ποτά, ορούς. Η ευγνωμοσύνη και η χαρά των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για μας … μια και οι προμήθειες μας ήταν περισσότερο από καλοδεχούμενες.

Λόγω του τεράστιου όγκου των προσφορών, την Πέμπτη, και σε συνεργασία με την Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αποστείλαμε πέντε παλέτες με είδη πρώτης ανάγκης για τον Έβρο και τρεις παλέτες στην Βοιωτία. Ενώ παραδώσαμε σε μεγάλη εθελοντική φιλοζωϊκή οργάνωση νερά και ξηρά τροφή για ζώα. Ενώ έφυγε μία ακόμη αποστολή για Πάρνηθα.

Στον χώρο μας υπάρχουν ακόμη τεράστιες ποσότητες ειδών, που θα φύγουν την Δευτέρα ξανά για τον Έβρο και όπου αλλού διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ανάγκη μεγάλη στο πεδίο που επιχειρούν δυνάμεις.

Αναγκαστήκαμε να πούμε σε ανθρώπους να μην μας φέρουν προς το παρόν άλλα πράγματα, γιατί δεν είχαμε πού να τα αποθηκεύσουμε .

Όπως μας ανέφερε η Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού Αντιγόνη Ωραιοπούλου :

«Η ανταπόκριση του κόσμου στην ανακοίνωση του ΕΣΚΕΘ της HELPHELLAS, ήταν κυριολεκτικά συγκλονιστική, ένα δυνατό άγγιγμα ψυχής!

Η σημαντική εμπειρία μας στην οργάνωση και συντονισμό αποστολής βοήθειας στους σεισμούς της Κρήτης, της Τουρκίας και της Συρίας, αλλά και στις προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές στη Χώρα μας, μας βοήθησε να σχεδιάσουμε, οργανώσουμε, υποστηρίξουμε και υλοποιήσουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όλην την δράση και ταυτόχρονα να προσαρμοστούμε στην τεράστια προσέλευση του κόσμου.

Παρ’ όλο που η Ακαδημία Εθελοντισμού δεν έχει βοήθεια από πουθενά, μπορεί και υποστηρίζει την Πολιτεία, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση την ώρα μιας φυσικής καταστροφής, λειτουργώντας αποκλειστικά και μόνον με εθελοντές, ως ενδιάμεσος φορέας σε ΜΗ επιχειρησιακές δυνάμεις και συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση, συντονισμό και ενημέρωση μεταξύ αυτών που θέλουν να βοηθήσουν κι αυτών που θέλουν βοήθεια.

Σε συνεργασία με φορείς από την ευρύτερη Κοινωνία των Πολιτών (όπως το Κέντρο Στήριξης Οικογενείας ΚΕΣΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το ΙΝΚΑ ΓΟΚΕ) αλλά και των ίδιων των πληγέντων από τις καταστροφές, εξασφαλίζουμε ταυτόχρονα με διαφάνεια, την διασφαλισμένη και εγγυημένη διαδικασία, μεταφοράς, διανομής και παράδοσης, της βοήθειας εκεί που είναι σημαντική. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές μας και τον καθένα ξεχωριστά καθώς και τους ανθρώπους, εταιρείες, δήμους, οργανισμούς για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Που είναι η κινητήρια δύναμη μας για να συνεχίσουμε στις επόμενες προγραμματισμένες δράσεις μας. »

Με αφορμή και την πρόσφατη εντυπωσιακή κινητοποίηση των κατοίκων της Ρόδου στις πυρκαγιές του νησιού, προβάλλει το ερώτημα πλέον κατά πόσο είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Εθελοντών, που θα συντονίζει τις μη επιχειρησιακές δυνάμεις σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή έκτακτων αναγκών .

Οπως μας απάντησε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού και ιδρυτής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Εθελοντών HELPHELLAS, η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι ήταν η αιτία έμπνευσης και δημιουργίας του ΕΣΚΕΘ:

«Πριν από τρία χρόνια η Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS, λαμβάνοντας υπόψη το όραμα για ενεργητική συμμετοχή, διάθεση για κοινωνική προσφορά, ανιδιοτελή αγάπη και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, έθεσε ως στόχο της από την έναρξη λειτουργίας της τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Εθελοντών» για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών κάθε είδους.

Στη χώρα μας είναι πασίδηλο ότι οι ανθρώπινοι πόροι δεν επαρκούν σε περίοδο φυσικών καταστροφών, κι αποτελεί αναγκαιότητα η αξιοποίηση του ανθρωπίνων αλλά και υλικών πόρων που ως τώρα παραμένουν μη αξιοποιήσιμοι από την Πολιτεία, που είναι η δύναμη και βούληση των Ενεργών Πολιτών, αλλά και πρωτοβουλίες του Ιδιωτικού Τομέα.

Η δεδομένη κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον την αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση αυτή και εκ μέρους της Πολιτείας που πολλές φορές μέσω των θεσμικών της οργάνων αγνοούσε τη δύναμη αυτή, αλλά και των εθελοντών – ενεργών πολιτών που έχουν ανάγκη καλύτερης διαχείρισης, οργάνωσης, συντονισμού και αξιοποίησης της διάθεσης τους να συμβάλλουν ενεργά και πιο αποδοτικά την ώρα των κρίσεων και των φυσικών καταστροφών.

Το «Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Εθελοντών ΗELPHELLAS» έχει ως στόχο του την αρωγή και υποβοήθηση της Πολιτείας και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για το συντονισμό και τη συνδρομή εθελοντών πάσης φύσεως και ειδικοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς δράσης.

Με τη δημιουργία του έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά ένα ενιαίο κέντρο, συνολικής ενημέρωσης, προσέλκυσης εθελοντών αλλά και απλών ενεργών πολιτών, εθελοντικών οργανώσεων, φιλοζωικών σωματείων, οργανισμών και εταιρειών που μέσα από μια ενιαία, συντονισμένη και συντεταγμένη ενημέρωση, διαμορφώνουν ένα πιο γρήγορο πλαίσιο εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης σε υλικά, εξοπλισμό, παροχή υπηρεσιών και πρώτων βοηθειών, φιλοξενίας, εκεί ακριβώς όπου υπάρχει ανάγκη την δεδομένη στιγμή. Στόχος μας είναι να το εξοπλίσουμε τεχνολογικά, να αναβαθμισθεί ψηφιακά και να στελεχωθεί οργανωτικά, ώστε να μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες ενημέρωσης των ενεργών πολιτών και εθελοντών, ώστε να μην σπαταλώνται άσκοπα πόροι, ώρες και η διάθεση των πολιτών να συνδράμουν ουσιαστικά τους πληγέντες, αλλά και να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στις φυσικές καταστροφές «.