Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και οι συνομιλίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιγράφονται ως ιστορικές, όμως δεν θα είναι οι μόνες επαφές αυτού του τύπου με μία ασιατική υπερδύναμη. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι θα ακολουθήσουν κι άλλες το προσεχές διάστημα.

Ενδεικτικά ο ΒΗΜΑτοδότης αναφέρει ότι μία από τις κεντρικές επιδιώξεις είναι η σύσφιγξη των σχέσεων με τη Νότιο Κορέα. Γι αυτό και ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει εκεί, όπως και στη Σιγκαπούρη.

Ομως το πιο σημαντικό ταξίδι του Πρωθυπουργού προετοιμάζεται για τον προσεχή Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑτοδότη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις αποσκευές του – και μαζί μία μεγάλη αποστολή – για ένα ταξίδι στην Κίνα και μία συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Θυμίζω ότι ο κινέζος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας το 2019, στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Το διεθνές περιβάλλον ήταν τότε πολύ διαφορετικό, πολλά μεσολάβησαν έκτοτε, με κυριότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βίαιη γεωπολιτική αναδιάταξη και υπό αυτό το πρίσμα, το ταξίδι Μητσοτάκη στην Κίνα έχει προφανώς μία άλλη διάσταση.