Με την απονομή ενός ειδικού Χρυσού Αλέξανδρου για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο πρόκειται να τιμήσει τον σκηνοθέτη Νίκο Περάκη το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12 Νοεμβρίου 2023). «Το αφιέρωμα αναδεικνύει τον πολυσχιδή Νίκο Περάκη: την χαρισματική και ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του, αλλά και τη συμβολή του ως σχεδιαστή παραγωγής/ σκηνογράφου (production designer) σε εμβληματικές ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το φεστιβάλ.

Παράλληλα, το αφιέρωμα φέρνει στο προσκήνιο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα από το προσωπικό του σύμπαν, όπως η υπόγεια ειρωνεία, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις και οι αποπροσανατολισμένοι ήρωες που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα πνιγηρό περιβάλλον. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες που σκηνοθέτησε ο Νίκος Περάκης σε διαφορετικές περιόδους της κινηματογραφικής του πορείας, όπως επίσης και το βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα και το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ, όπου φαίνεται η αξία του στον σχεδιασμό παραγωγής.

Οι ταινίες του που θα προβληθούν είναι οι «Bomber & Paganini» (1976) που γυρίστηκε στην Γερμανία, «Άρπα Colla» (1982), «BIOS + Πολιτεία» (1987) και «Ψυχραιμία» (2007).

Ο Ν. Περάκης θεωρείται ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας, με έμφαση στην καυστική πολιτική σάτιρα και στην απεικόνιση του κοινωνικού παραλόγου. Εχοντας σπουδάσει σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, ο Περάκης εργάστηκε ως σκηνογράφος και σχεδιαστής παραγωγής στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση της Γερμανίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έκανε τα πρώτα βήματά του στην σκηνοθεσία και το 1984 γύρισε μια ταινία που έχει μπει στο DNA του Ελληνα: την στρατιωτική κωμωδία «Λούφα και παραλλαγή».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (EMEKT) του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ θα διοργανώσει ημερίδα για τον Νίκο Περάκη, στην οποία θα μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο.