Η ατζέντα της ημέρας: Συνεχίζεται η μάχη στον Έβρο – Και επίσημα νεκρός ο Πριγκόζιν – Ανησυχία για τα χάρτινα καλαμάκια

Αποκαρδιωτική παραμένει η κατάσταση με το πύρινο μέτωπο στον Έβρο, με τις φλόγες να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και να μεγαλώνουν τον αριθμό των εκτάσεων που έχουν γίνει στάχτη.

1

Μάχη με τις φλόγες για δέκατη μέρα στον Έβρο

  • Η κατάσταση στα μέτωπα: Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες στην χώρα, με εξαίρεση αυτό στον Έβρο, όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη για δέκατη μέρα. Το μέτωπο που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία είναι αυτό στη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, με τους Πυροσβέστες να προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον Δρυμό.
  • Ενίσχυση των δυνάμεων: Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινές δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διαβεβαίωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.
  • Παραμένει ο κίνδυνος: Για σήμερα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
2

Ταυτοποιήθηκε η σορός του Πριγκόζιν

  • Και επίσημα νεκρός: Αναγνωρίστηκε μέσω τεστ DNA η σορός του επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν από τις ρωσικές αρχές. Σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας, τα αποτελέσματα των γενετικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι οι ταυτότητες των 10 θυμάτων, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, «αντιστοιχούν στον κατάλογο» επιβατών και μελών του πληρώματος.
  • Πύραυλος ή βόμβα; Ένα από τα σενάρια σχετικά με την πτώση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Πριγκόζιν, θέλει να χτυπήθηκε από πύραυλο της ρωσικής αεράμυνας. Το εν λόγω σενάριο απορρίπτει η αμερικανική CIA, που κλίνει προς το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο στο αεροπλάνο ενδέχεται να είχαν τοποθετηθεί ένας ή δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, ίσως σε κουτί με μπουκάλια κρασί ή σε ψυγείο, και εξερράγησαν κατά τη διάρκεια της πτήσης.
  • Τα σενάρια για το μέλλον της Wagner: Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η οργάνωση πιθανόν θα πάψει να υπάρχει, ενώ το σενάριο της ανασυγκρότησής της υπό μια νέα, πιστή στο Κρεμλίνο διοίκηση φαντάζει σχεδόν απίθανο. Το πιθανότερο είναι ότι η Wagner σύντομα θα διαλυθεί και τις επιχειρήσεις της στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική θα τις αναλάβουν πρόσωπα πιστά στο Κρεμλίνο.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Είναι επικίνδυνα τα χάρτινα καλαμάκια;

  • Τα νέα δεδομένα: Οι «φιλικές προς το περιβάλλον» εναλλακτικές λύσεις, όπως τα καλαμάκια από χαρτί ή από μπαμπού, περιέχουν χημικές ουσίες μακράς διάρκειας και δυνητικά τοξικές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημών.
  • Τι έδειξε η ανάλυση; Η ερευνητική ομάδα αγόρασε 39 διαφορετικές μάρκες καλαμάκια πόσης από πέντε υλικά – χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό, τα οποία υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε δύο γύρους δοκιμών για να διαπιστωθεί αν περιείχαν ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών, γνωστά ως PFAS. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των εμπορικών σημάτων – 69% – περιείχαν PFAS, με 18 διαφορετικές κατηγορίες τέτοιων ουσιών να ανιχνεύονται συνολικά. Μάλιστα, από όλα τα είδη, τα χάρτινα καλαμάκια ήταν πιο πιθανό να περιέχουν τις συνθετικές χημικές ουσίες.
  • Οι κίνδυνοι για την υγεία: Οι ουσίες PFAS διασπώνται πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να παραμείνουν για χιλιάδες χρόνια στο περιβάλλον. Έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη ανταπόκριση στα εμβόλια, χαμηλότερο βάρος γέννησης, θυρεοειδοπάθεια, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ηπατική βλάβη, καρκίνο των νεφρών και καρκίνο των όρχεων.
4

Συνάντηση Φιντάν - Γεραπετρίτη στη Τουρκία

  • Στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ: Επίσκεψη στην Άγκυρα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν στις 5 Σεπτεμβρίου.
  • Σε τι αποσκοπεί η συνάντηση; Στόχος των συζητήσεων η διερεύνηση της προοπτικής συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη και η προετοιμασία του ανώτατου ελληνοτουρκικού συμβουλίου συνεργασίας που θα γίνει το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
  • Τι θα συζητήσουν; Το ζήτημα του Μεταναστευτικού θα βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας, δεδομένου ότι κατά την διάρκεια του Ιουλίου παρατηρήθηκε αυξημένη ροή μεταναστών από το Αιγαίο και τον Έβρο.
5

Συνέτριψε τον Ατρόμητο ο Ολυμπιακός

  • Επιβλητική νίκη: Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-0 έναντι Ατρομήτου στο «Γ. Καραϊσκάκης» και έκανε το «2 στα 2» στο φετινό πρωτάθλημα της Super League προσφέροντας, παράλληλα, και θέαμα.
  • Τα γκολ: Μεγάλος πρωταγωνιστής των «Ερυθρολεύκων» με δύο τέρματα στο 32΄ και στο 49΄ ο Γιώργος Μασούρας, ενώ από ένα σημείωσαν οι Μαντί Καμαρά στο 45΄ και ο Κίνι στο 77΄.
  • Ντεμπούτο για Μπρίνιτς: Την πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα του Ολυμπιακού πραγματοποίησε ο Μπρίνιτς. Ο νεαρός εξτρέμ πήρε τη θέση του Σκάρπα στο 84′ και στην πρώτη του προσπάθεια λίγο έλειψε να βρει δίχτυα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr