Αυτές τις ημέρες της Ελλάδας του μαύρου τοπίου, της μελαγχολίας, των πυρκαγιών που άναβαν κάθε δέκα λεπτά, του ήλιου που μαύρισε από τους καπνούς, του πρασίνου που κατακάηκε ένας αθλητής μας, ο πρωταθλητής μας, ο Μίλτος Τεντόγλου μας χάρισε χαμόγελα αλλά και υπερηφάνεια. Για αυτόν τον αθλητή που δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του, αλλά παίρνει σοβαρά αυτό που κάνει. Και το κάνει τέλεια. Δεν είναι μόνον ότι ανάγκασε τους Έλληνες να συντονιστούν για πάνω από δύο ώρες για να τον δουν να «πετάει», αλλά ανάγκασε και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου να μιλήσει… ελληνικά κάνοντας έναν συγκλονιστικό αγώνα. Μοναδικός, συνδυασμός ταλέντου, δουλειάς, αξίας και ήθους. Ο Μίλτος Τεντόγλου σεμνός και ταπεινός δηλώνει… «ασυγχώρητος» για τον αγώνα που έκανε. Στο… 90′, όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο τελευταίο του άλμα, «φόρεσε» την ελληνική σημαία και ζήτησε από τον κόσμο να ηρεμήσει ώστε να κάνει το άλμα του ο αντίπαλός του. Το μεγαλείο του αθλητισμού. Ο Γιώργος Πομάσκι, ο προπονητής του χαρακτήρισε τον Μίλτο Τεντόγλου ως «πραγματικό εκτελεστή».

***

Η επιστροφή των πρωταθλητών

Σήμερα το βράδυ πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα ο Μίλτος Τεντόγλου, ο πρωταθλητής του μήκους που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Στην ίδια πτήση θα είναι και η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 35χλμ, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

***

Η γραφειοκρατία αντιμέτωπη με τους πρωταθλητές μας

Βεβαίως οι πρωταθλητές μας και οι Ολυμπιονίκες δεν επιζητούν τίποτα από την πολιτεία. Η Πολιτεία ωστόσο σκέφτηκε (και πολύ καλά έκανε) να τους ανταμείψει και να τους προσφέρει θέσεις αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μια απόφαση που εδώ και χρόνια ισχύει. Πολλοί Ολυμπιονίκες είναι σήμερα αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Τελευταίως πριν από ένα χρόνο δηλαδή βγήκε μια νέα διάταξη και περνά στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων όσους έχουν διακριθεί (μέχρι χάλκινο μετάλλιο) σε διεθνείς αγώνες και βεβαίως σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Εάν ενδιαφέρεστε σας πληροφορώ ότι ο Μίλτος Τεντόγλου έχει ήδη επιλεγεί για το Πολεμικό Ναυτικό. Θα είναι αξιωματικός με τον βαθμό του σημαιοφόρου, πλην όμως επισήμως δεν έγινε ακόμα. Από το ΓΕΕΘΑ με πληροφορούν ότι εκκρεμούν κάποιες… γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους πρωταθλητές (συνολικά 22).

***

Η πολυπληθέστερη και η πρώτη Δημοκρατία στη γη

Η πολυπληθέστερη Δημοκρατία του πλανήτη, φιλοξενείται στην πρώτη δημοκρατία της γης», με αυτό το καλωσόρισμα υποδέχθηκε στο Μαξίμου τον Ινδό Πρωθυπουργό, λέγοντας πως οι οιωνοί είναι πολύ ευνοϊκοί για συνεργασία. Αλλά η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες και 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναζητά «δίοδο» στην Ευρώπη, με την Ελλάδα χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, να αποτελεί δυνητική «πύλη» για την είσοδο του Νέου Δελχί στις αγορές της γηραιάς ηπείρου. Ταυτόχρονα, η Ινδία επιδιώκει να αποκτήσει πιο ενεργή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή στην οποία το Πακιστάν αυξάνει σταδιακά το στρατιωτικό του αποτύπωμα μέσω της Τουρκίας.

***

Οι εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιο Χαρδαλιά

Τη Δευτέρα που θα παραιτηθεί από υφυπουργός Άμυνας ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιό του στην Περιφέρεια Αττικής. Προτού σας πω ποια ονόματα ακούγονται να ξέρετε ότι το στρατηγείο του θα είναι στην οδό Συγγρού 106 και ότι τα περισσότερα ονόματα που περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του δεν είχαν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο που ετοίμαζε ο Γιώργος Πατούλης.

Έτσι λοιπόν ο κ. Χαρδαλιάς επιχείρησε να έχει ενεργούς πολίτες, όπως έλεγε, ως υποψηφίους και τα ονόματα που ακούγονται πως επέλεξε είναι η Χριστίνα Κεφαλογιάννη (αδελφή της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη) στον κεντρικό τομέα, της συζύγου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, Άννας Μαρίας Φλώρου – Τσικρικώνη, με μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά έχοντας διατελέσει Αντιδήμαρχος στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού η οποία θα είναι υποψήφια στον Βόρειο Τομέα. Στην ίδια περιοχή ακούγεται και το όνομα του γνωστού ποινοκολόγου Σπύρου Δημητρίου, καθώς και του καθηγητή Ψυχιατρικής Θάνου Ασκητή.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς

Θα έχει εκπλήξεις το ψηφοδέλτιο και δεν ομιλώ μόνον για τον νικητή του Survivor Σάκη Κατσούλη που ακούγεται πως θα είναι και αυτός υποψήφιος, αλλά υποψήφιοι θα είναι επίσης η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου ενώ ισχυρή εκπροσώπηση στο ψηφοδέλτιο φρόντισε ο κ. Χαρδαλιάς να έχει και ο χώρος του αθλητισμού. Η πρωταθλήτρια στο στίβο Έρρικα Πρεζεράκου θα είναι υποψήφια στον Βόρειο Τομέα. Ακόμα ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Σοφοκλής Σχορτσιανίτης θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα, ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας Βασίλης Κωνσταντίνου θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών στον Κεντρικό Τομέα και ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός, Νίκος Καρούλιας, στον Βόρειο Τομέα.

***

«Τυφώνας» Μενέντεζ για τον Ερντογάν

Η επίθεση κατά των ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει άμεσα να περάσει ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε κυπριακό έδαφος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, κάνοντας λόγο για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

***

Ο χάρτης είναι για όλους μαύρους, ούτε μπλε, ούτε άλλο χρώμα

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης δεν θέλησε, όπως έλεγε, να ακολουθήσει την πεπατημένη κάποιων επικοινωνιολόγων αναφορικά με τις πυρκαγιές. Επέλεξε να μην κάνει επισκέψεις για το θεαθήναι στα πύρινα μέτωπα, από τη στιγμή που δεν είχε θεσμικό ρόλο εκεί. Επικοινώνησε ωστόσο, όπως έμαθα, με τους Δημάρχους και επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές χωρίς κάμερες και φωτογράφους. Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ανέφερε: «Η Αττική καίγεται ανήμπορη. Πολίτες αποκλεισμένοι στα σπίτια. Άλλοι κατεστραμμένοι στις φωτιές. Και οι συνήθεις εξαντλημένοι ήρωες πυροσβέστες να προσπαθούν ασταμάτητα. Να μοιραστούμε σήμερα τη θλίψη, το πένθος της καταστροφής. Να μην αφήσουμε την απελπισία να μας καταβάλει. Πολιτικά ζούμε σε επικίνδυνη σιωπή των εκπροσώπων μας. Σε κυβέρνηση και περιφέρεια. Όταν τελειώσει η καταστροφή, θα μιλήσουμε για τα υπόλοιπα. Χρειάζεται σοβαρότητα, αλληλεγγύη, τόλμη, συνεργασία. Ο χάρτης είναι για όλους μαύρος, ούτε μπλε, ούτε άλλο χρώμα.. Προέχει να σώσουμε τις ζωές και τον τόπο που ζούμε. Αν δεν αλλάξουμε τώρα πότε;»

***

Το Καμπ Ντέιβιντ της Κύπρου

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε αλλά ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κύπρου διαθέτει εξοχική κατοικία. Όπως συμβαίνει με άλλους προέδρους άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει ως επίσημο «Λευκό Οίκο του Νότου» το Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ. Πλην βεβαίως του Ντόλαντ Τραμπ που έχει πολλές εξοχικές κατοικίες. Στην Κύπρο πάντως η προεδρική εξοχική κατοικία μετρά περίπου ενάμιση αιώνα ζωής και βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του Τροόδους, βουτηγμένη στο πράσινο και την μαγεία της φύσης. Εκεί συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στις μεγάλες ζέστες του Αυγούστου, εκεί συνεδριάζει καμμιά φορά και το Εθνικό Συμβούλιο που παίρνει και τις αποφάσεις για το Κυπριακό, εκεί τέλος φιλοξενήθηκαν άτομα στην καραντίνα του κορωνοϊού. Για το επιβλητικό αυτό σπίτι, οι πληροφορίες είναι λιγοστές. Ιδίως από το 1886 μέχρι το 1921, τα στοιχεία ήταν ελάχιστα. Κατασκευάστηκε περί τα τέλη του 1879 από τον πρώτο ύπατο Αρμοστή της Κύπρου, τον αντιστράτηγο Sir Garnet Joseph Wolseley, και αποτελούσε τη θερινή κατοικία του εκάστοτε Κυβερνήτη της Βρετανίας – οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να αντέξουν την υπερβολική ζέστη του κυπριακού καλοκαιριού. Στην πορεία, όμως, άρχισε να χρησιμοποιείται πολύ και κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κατασκευή κόστισε 1500 στερλίνες. Έκτοτε έχει υποστεί δύο ανακαινίσεις, η μία κατά την περίοδο 1932 – 1933 και μία κατά την περίοδο 1999 – 2001 επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη.