Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε σήμερα στο Κίεβο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και συζήτησαν για την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον περασμένο μήνα.

«Συζητήθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα. Η Ειρηνευτική Πρόταση (της Ουκρανίας). Οι προετοιμασίες για την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη (σχεδιάζεται από το Κίεβο). Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τον αποκλεισμό από την Ρωσία του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών,» έγραψε ο Ζελέσνκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει την Μόσχα να επιστρέψει στην συμφωνία.

Στο μεταξύ, ο Χακάν Φιντάν αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί και τη Ρωσία, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστή την ημερομηνία της επίσκεψης ούτε άλλες λεπτομέρειες.