Για την εμπειρία της με την πτήση του VSS Unity της Virgin Galactic που έκανε στο διάστημα μαζί με την μαμά της μίλησε η 18χρονη Anastatia Mayers στο BBC.

Όπως ανέφερε η ίδια, «η όλη εμπειρία ήταν τόσο ενωτική και συναισθηματική. Ήταν μια φοβερά όμορφη θέα, ήταν απίστευτο. Με έκανε να συνειδητοποιήσω πολύ περισσότερο το γεγονός ότι πρέπει να εκτιμούμε τη Γη και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να την εξερευνήσουμε πραγματικά και να βρούμε μια σύνδεση με τη φύση».

Η Ana και η μαμά της Keisha Schahaff, 46, κέρδισαν αυτό το μοναδικό ταξίδι σε έναν διαγωνισμό, με την ίδια να περιγράφει την στιγμή που έμαθε τα ευχάριστα νέα. «Η μαμά μου με πήρε μέσω FaceTime το βράδυ και ήταν απλώς το πρόσωπό μου στην οθόνη, δεν μπορούσες να δεις τίποτα άλλο», λέει και συμπληρώνει, τότε «ο Ρίτσαρντ Μπράνσον (σ.σ στον οποίο ανήκει η εταιρεία Virgin Galactic) πήρε το τηλέφωνό της και έμεινα έκπληκτη».

Βίωσαν τη μηδενική βαρύτητα

Μαμά και κόρη, μαζί με τον 80χρονο Jon, απογειώθηκαν από το Spaceport America στο Νέο Μεξικό στις 10 Αυγούστου.

Η πτήση διήρκεσε περίπου 90 λεπτά και βίωσαν τη μηδενική βαρύτητα σε υψόμετρο περίπου 85 χιλιομέτρων (280.000 πόδια) όπου είχαν μια πολύ ιδιαίτερη θέα, αυτή του πλανήτη μας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρχε πολλή εκπαίδευση για να προετοιμαστούν οι «διαστημικοί τουρίστες» για το ταξίδι τους, αλλά η Άνα λέει ότι «δεν είχε άγχος» όταν επιτέλους ήρθε η ώρα για απογείωση. «Αισθάνεσαι σαν να είσαι σε μια κανονική εμπορική πτήση, ήταν πολύ γαλήνια», λέει. «Αλλά θυμάμαι όταν άρχισαν να μετρούν αντίστροφα, έλεγα «Θεέ μου, συμβαίνει αυτό πραγματικά; Ήμουν γεμάτη ενθουσιασμό», αναφέρει.

«Είναι μεγάλη μου τιμή»

Τώρα επέστρεψε στη Γη, και πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντλούν έμπνευση από εκείνη. «Είναι μεγάλη μου τιμή που μπορώ να εμπνεύσω τόσους πολλούς ανθρώπους», υπογραμμίζει.

«Ελπίζω να γίνουν οι άνθρωποι πιο ανοιχτόμυαλοι, όχι μόνο όσον αφορά το διάστημα αλλά και για άλλα πράγματα στη ζωή. Ελπίζω το γεγονός αυτό να τους εμπνέει να πάρουν πραγματικά τον εαυτό τους στα σοβαρά. Πρέπει πραγματικά να είσαι ανοιχτός και έτοιμος για ευκαιρίες που μπορεί να σε βρουν».