Την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023* και ώρα 9:30 στη Μακρόνησο , η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται- Κομνηνοί» θα πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια του Μνημείου, που ανεγέρθηκε στο χώρο του Λοιμοκαθαρτηρίου, στο Ν. Α. άκρο του νησιού.

Μετά από συστηματική έρευνα, έναν αιώνα μετά, εντοπίστηκε ο ακριβής γεωγραφικός χώρος του Λοιμοκαθαρτηρίου και, μέσω του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται- Κομνηνοί», υποβλήθηκε επίσημο αίτημα και αρχιτεκτονικά σχέδια στο αρμόδιο Τμήμα Νεότερων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟΛ.Α, για την ανέγερση του Μνημείου.

Η έγκριση του αιτήματος και η ανέγερση του Μνημείου, με τη συμβολή πολλών παραγόντων, έχουν ως στόχο να μην ξεχαστούν οι πρόσφυγες Έλληνες Πόντιοι και Ασσύριοι, που, μετά την έξοδό τους από τις πατρογονικές τους εστίες, άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή και να τιμηθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ελληνικού και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και οι Αμερικανίδες ιατροί της οργάνωσης «American Women’s Hospitals» (AWH), για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην περίθαλψη των προσφύγων.

*Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 10/09/2023

Δείτε την πρόσκληση