Ο Γκέρχαρτ Μπάουμ, 90 ετών, δικηγόρος με ειδίκευση στις υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλοτε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας (1978-1982) επί των ημερών του Χέλμουτ Σμιτ στην καγκελαρία, προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου του εξτρεμισμού στη χώρα του και κάλεσε τον σημερινό καγκελάριο, τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, να εκφραστεί πιο σθεναρά εναντίον του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Περιμένω ο καγκελάριος να μιλήσει καθαρά για την AfD», τόνισε ο κ. Μπάουμ, ιστορικό στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το να υποβαθμίζεται το AfD ως κόμμα της «γκρίνιας» είναι επικίνδυνο, μετατρέπει την ιδεολογία του σε κοινοτοπία, προειδοποίησε ο κ. Μπάουμ, γιος ρωσοπολωνής μητέρας και γερμανού πατέρα, που παιδί είχε εξαναγκαστεί να ενταχθεί στη χιτλερική νεολαία κι έχασε τον πατέρα του στο ανατολικό μέτωπο.

«Το AfD είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας από ιδρύσεως ομοσπονδιακής δημοκρατίας πριν από 74 χρόνια», επέμεινε ο κ. Μπάουμ. «Κόσμε, ξύπνα!».

Η ακροδεξιά παράταξη καταγράφει το τελευταίο διάστημα θεαματική άνοδο στις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία.

Για τον Γκέρχαρτ Μπάουμ, πέρα από τον καγκελάριο Σολτς υπάρχουν κι άλλοι που πρέπει να υιοθετήσουν πιο καθαρή στάση. «Πολλές προσωπικότητες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη πρέπει να δείξουν με ποιον είναι – διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και ιερωμένοι», είπε.

«Όλοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές του και συμπεριφέρονται ως εάν όλα να είναι φυσιολογικό, λες και το κομματικό συνέδριο της AfD στο Μαγδεμβούργο να μην έδειξε» ότι η δημοκρατία στη χώρα «δέχεται επίθεση – και στην υπόλοιπη Ευρώπη επίσης», επέμεινε.

Ο κ. Σολτς μπορεί να νομίζει πως οι επιδόσεις του ακροδεξιού κόμματος στις δημοσκοπήσεις είναι κάτι πρόσκαιρο αλλά «αυτό είναι θεμελιωδώς λάθος», επισήμανε ο κ. Μπάουμ, διότι η αγανάκτηση του κόσμου για τα προβλήματα «τροφοδοτεί μια ομάδα ανθρώπων που απεχθάνονται τη δημοκρατία και μεγαλώνει εδώ και καιρό».

Αυτό, συμπλήρωσε, δεν αφορά απλά τη σημερινή κυβέρνηση συμμαχίας, στην οποία συμμετέχει το FDP. «Βρισκόμαστε εν μέσω παγκόσμιας κρίσης εμπιστοσύνης» στους πολιτικούς, «που δεν έχω ξαναδεί ποτέ» σε τέτοιες διαστάσεις, ανέφερε. Επισήμανε τον φόβο και την αβεβαιότητα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τις πελώριες μεταναστευτικές ροές, την κλιματική αλλαγή, τη διένεξη ΗΠΑ-Κίνας. Με αυτό το φόντο είναι «εύκολο» κάποιοι να πειστούν από ακροδεξιές δυνάμεις που υπόσχονται «απλές λύσεις», τόνισε.

Όλοι οι δημοκράτες καλούνται να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν καθαρά στους πολίτες ότι ψηφίζοντας την AfD θέτουν την ίδια την ελευθερία τους σε κίνδυνο, νουθέτησε ο κ. Μπάουμ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ