Δύο σημαντικοί δορυφόροι της NASA που παρακολουθούν την ατμόσφαιρα και προσφέρουν δεδομένα για την κλιματική αλλαγή βγαίνουν εφέτος εκτός λειτουργίας και οι διάδοχοί τους δεν θα είναι έτοιμοι πριν από τα τέλη της δεκαετίας.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, η NASA πρόσφατα αποφάσισε περικοπές που περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες των νέων δορυφόρων AOS (Atmosphere Observing System, Σύστημα Παρατήρησης Ατμόσφαιρας).

Επιστολές διαμαρτυρίας

Οπως αποκάλυψε το περιοδικό «Science», δεκάδες ερευνητές υπογράφουν επιστολές διαμαρτυρίας, με τις οποίες ζητούν από τη NASA να μην καταργήσει τα σχέδια για δύο όργανα που θα βελτίωναν τις παρατηρήσεις: έναν προηγμένο αισθητήρα λέιζερ που εξετάζει τα σωματίδια της ρύπανσης με υψηλή ακρίβεια, και ένα ραντάρ που μετρά όχι μόνο τα σταγονίδια των νεφών αλλά και τις σταγόνες της βροχής ταυτόχρονα.

Θα ήταν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους προηγούμενους δορυφόρους Calipso και CloudSat, οι οποίοι είχαν φέρει επανάσταση στη μελέτη των αερολυμάτων και της νέφωσης.

Κινδυνεύει να χάσει την ηγετική θέση της

Σύμφωνα με την ερευνητική κοινότητα, αν η NASA δεν φροντίσει να εξασφαλίσει πόρους με περικοπές σε άλλες αποστολές, κινδυνεύει να χάσει την ηγετική θέση της στις παρατηρήσεις της ατμόσφαιρας, την ώρα που η Ευρώπη και η Ιαπωνία σχεδιάζουν αποστολές με ακόμα πιο προηγμένη τεχνολογία.

Στην ορολογία της NASA, το πρόγραμμα AOS βρίσκεται ακόμη στη «φάση Α», στην οποία ο προϋπολογισμός δεν έχει οριστικοποιηθεί και ο εξοπλισμός παραμένει υπό εξέταση.

Ενα ενδεχόμενο είναι να προσφέρει η ιταλική διαστημική υπηρεσία έναν αισθητήρα λέιζερ για τα αερολύματα, έστω και λιγότερο προηγμένο