Πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές καταλογίζουν στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου και ο επίσης υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Παππάς, με δηλώσεις και αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη.

Σωκράτης Φάμελλος: Οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη για την αντιπυρική περίοδο έχουν καταρρεύσει

Από χθες η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης βιώνει για ακόμα μια χρονιά μια πύρινη κόλαση με τραγικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των πολιτών. Κατοικίες και μια μεγάλης σημασίας προστατευόμενη δασική περιοχή του δικτύου Natura 2000 έχουν καεί, ενώ πολλοί οικισμοί έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο σοβαρές αδυναμίες αλλά και την ευθύνη της κυβέρνησης στην πρόληψη πυρκαγιών, στην πυρόσβεση και στην πολιτική προστασία.

Η σκέψη μας είναι σε όλους και όλες που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες και στους πολίτες που αγωνιούν για τις περιουσίες τους. Προέχει η ασφάλεια των κατοίκων και η μέγιστη κινητοποίηση και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων γιατί η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.

Οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη για την αντιπυρική περίοδο έχουν καταρρεύσει. Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η χώρα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την πολιτεία και ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δεχθεί την πρότασή μας για συζήτηση στη Βουλή.

Εφη Αχτσιόγλου: Απούσα η κυβέρνηση από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

«Μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά, αυτή τη φορά στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, και η κυβέρνηση είναι απούσα. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη σπίτια, δασικές εκτάσεις και θρησκευτικούς χώρους. Οι πολίτες αισθάνονται για μια ακόμη φορά απροστάτευτοι απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κυβερνητική απραξία. Προέχει η κατάσβεση και η στήριξη των κατοίκων. Επείγει όμως εξίσου να γίνει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και τα σχέδια δασοπροστασίας».

Νίκος Παππάς: «Οι πολίτες έχουν μάθει πια να μην περιμένουν τον Κ. Μητσοτάκη»

«Πυρά» προς την κυβέρνηση για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη εξαπολύει με δήλωσή του στον προσωπικού του λογαριασμό στο Facebook και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς, με αφορμή τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «κρύβεται μετά από τις φονικές πυρκαγιές» αλλά και πως «η ευθύνη του δεν διαγράφεται με την επίκληση του 41%».

Όλη η δήλωσή του

«Με αφορμή τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο.

Οι πολίτες έχουν μάθει πια να μην περιμένουν τον Κυρ. Μητσοτάκη στον τόπο των φυσικών καταστροφών, αλλά να κρύβεται.

Ο ίδιος μάς έχει συνηθίσει να εμφανίζεται ως «σωτήρας» μετά την καταστροφή.

Αλλά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. Λίγα. Αναποτελεσματικά. Χωρίς φαντασία και ρεαλισμό.

Τέμπη, ασθενοφόρα ΕΚΑΒ, φωτιά μέσα σε στρατόπεδα, κάψιμο της Ρόδου, δολοφονίες στο κέντρο της Αθήνας.

Πλέον, υπάρχει μία και μοναδική πολιτική ευθύνη. Αυτή της δημιουργίας ενός κράτους που παρέχει ασφάλεια.

Να νιώσουν οι Έλληνες και πάλι ασφαλείς. Να μην περιμένουμε μοιραία την επόμενη φυσική καταστροφή.

Να μην υποκύψουμε στην απάνθρωπη ανταλλαγή λίγων ευρώ για πολύ καμμένη γη, πολλές κατεστραμμένες περιουσίες.

Και αυτή η ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, δεν διαγράφεται με την επίκληση του 41%».