Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη που ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, καθώς καίει το δάσος της Μαύρης Πεύκης ενώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα από όπου πέρασε νωρίτερα.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση, αφού λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με τη μυρωδιά του καπνού να είναι αισθητή και μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, την οποία έχει καλύψει ένα πυκνό νέφος.

Εντολή εκκένωσης 8 οικισμών

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά, ενεργοποιήθηκε τέσσερις φορές το 112.

Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων των οικισμών Μελία, Πεύκα, Λουτρός και Νίψα σχετικά με την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή τους, το δεύτερο στις 14:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα προς Αλεξανδρούπολη, το τρίτο στις 16:30 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Λουτρός Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 17:45 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άνθεια προς Αλεξανδρούπολη.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια»

Μιλώντας στο MEGA, o περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, έκανε λόγο για την πιο δύσκολη κατάσταση που έχουν ζήσει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

«Έχουν εκκενωθεί από το πρωί οκτώ οικισμοί. Αυτός ήταν και ο πρώτος στόχος γιατί είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, δυνατοί άνεμοι και είναι πραγματικά μία πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε.

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες», συμπλήρωσε.

«Επειδή ο άνεμος είναι βορειοανατολικός, η φωτιά έχει περάσει από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν», προσέθεσε και όπως είπε όλος ο κρατικός μηχανισμός τα μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου και του Στρατού, έχουν διατεθεί στον συντονισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Η φωτιά ξεκίνησε πιθανότατα από κάποιον κεραυνό»

Μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από κάποιον κεραυνό.

«Τα μετεωρολογικά δεδομένα που είχαμε είναι ότι νωρίς το πρωί, τα ξημερώματα του Σαββάτου είχαμε μία πολύ έντονη βροχόπτωση και πολλές εκατοντάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις και ενδεχομένως υπάρχει η πιθανότητα η φωτιά να ξεκίνησε από κάποια ηλεκτρική εκκένωση, δηλαδή από κάποιον κεραυνό. Πιθανολογούμε ότι ενδεχομένως η φωτιά να ξεκίνησε κι από εκεί», είπε ο κ. Αρτοποιός.

Όπως είπε η Εγνατία Οδός είναι κλειστή από τη ΒΙΠΕ μέχρι τον κόμβο του Αρδανίου και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της εθνικής οδού Σερρών – Αλεξανδρουπόλεως.

«Εκεί που νομίζεις ότι την έχεις αναχαιτίσει, ότι την έχεις σβήσει τη φωτιά, ένας άνεμος αλλάζει τη φορά στα μέτωπα»

Στις δυσκολίες κατάσβεσης αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης μιλώντας στο MEGA. «Εκεί που νομίζεις ότι την έχεις αναχαιτίσει την έχεις σβήσει τη φωτιά ένας άνεμος αλλάζει τη φορά στα μέτωπα».

«Υπάρχουν εστίες στη Νίψα. Η φωτιά απέχει περίπου 1.000 μέτρα από το χωριό Λουτρός», είπε ακόμα και ευχήθηκε να μην περάσει την κάτω πλευρά του λόφου.

«Στην περιοχή Αρίστινο, Αγνάντια και Άνθειας το πύρινο μέτωπο έχει περιοριστεί ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που υπήρχε», συμπλήρωσε.

«Πραγματικά η φωτιά γλείφει τα σπίτια και τις κοινότητες, εντούτοις με έναν περίεργο τρόπο οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι τις αυλές κι εκεί οι κάτοικοι έχουν αναχαιτίσει. Είναι λίγες οι ζημιές σε σχέση με τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός», κατέληξε.

Επίσης, όπως είπε έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια οι κάτοικοι των οκτώ οικισμών που εκκενώθηκαν, καθώς και από τα παιδικά χωριά SOS, 19 παιδιά μαζί με τους έξι συνοδούς που φιλοξενούνται στις Παιδικές Δημοτικές Κατασκηνώσεις.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Καθ’όδον δυνάμεις από Ήπειρο και Θεσσαλία

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς ενώ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση του πύρινου μετώπου ενώ δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες μέσα στο πυκνό πευκοδάσος.

Καθ’ οδόν προς την Αλεξανδρούπολη,  βρίσκονται πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με τα πληρώματα τους από την Ήπειρο και άλλα τόσα, από τη Θεσσαλία.

Με την άφιξή τους στην περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στα μέτωπα της πυρκαγιάς, θα δίνουν μάχη συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, από αέρος επιχείρησαν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, Εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Σε εγρήγορση η ΕΛ.ΑΣ. – Κλειστή η Εγνατία Οδός

Σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται και η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση διατέθηκαν, άμεσα, 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Αστυνομία διέκοψε -ακολουθώντας τις συστάσεις της Πυροσβεστικής, με την οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία- την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ. μέχρι τον κόμβο Αρδανίου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.