Η εισαγγελία της Κόστα Ρίκα άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος του προέδρου Ροδρίγο Τσάβες και του υπουργού Εξωτερικών Αρνόλντο Αντρέ στο πλαίσιο υπόθεσης φερόμενης «παράνομης χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων», ανέφεραν την Τετάρτη (16/08) ΜΜΕ της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Η έρευνα αφορά «φερόμενη παράλληλη δομή εκλογικής χρηματοδότησης του Κόμματος Κοινωνικής και Δημοκρατικής Προόδου» (Partido Progreso Social Democrático, PPSD, κυβερνών) κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2022, που οδήγησε τον κ. Τσάβες στην προεδρία, ανέφερε η εφημερίδα La Nación, επικαλούμενη πηγές της στην εισαγγελία.

Εκτός του προέδρου και του επικεφαλής της κοσταρικανής διπλωματίας, η βουλεύτρια και πρόεδρος του PPSD Λους Μάρι Αλπίσαρ βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο.

Η εισαγγελία έκανε έφοδο χθες στα γραφεία δικηγορικής εταιρείας, της Lexincorp, στη Σαν Χοσέ, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κοσταρικανός ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές δυο ως τεσσάρων ετών φυλάκισης «για οποιονδήποτε συγκεντρώνει κεφάλαια για πολιτικό κόμμα χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένος από τον ταμία του κόμματος».

Η έρευνα αυτή είναι η τρίτη που άρχισε να διενεργείται σε βάρος του κ. Τσάβες μέσα σε έναν μήνα. Την 1η Αυγούστου, η εισαγγελία άρχισε έρευνα για την εμπλοκή του προέδρου σε φερόμενη «άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος».

Η συγκεκριμένη έρευνα άρχισε έπειτα από προσφυγή στη δικαιοσύνη του τραπεζίτη και επιχειρηματία Λεονέλ Μπαρούχ. Ο κ. Μπαρούχ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κοσταρικανής τράπεζας Corporación BCT και μέλος του ΔΣ του ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης CR Hoy, το οποίο έχει επικριθεί δημόσια από τον κ. Τσάβες.

Ενώ τη 17η Ιουλίου, η εισαγγελία άρχισε έρευνα για φερόμενη «κατάχρηση εξουσίας» του προέδρου συνδεόμενη με αδίκημα «σε βάρος των δημόσιων οικονομικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ