Ο Πεπ Γκουαρδιόλα αμείβεται με 22.5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δεδομένων των χρημάτων που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα από την Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν Μονάχου και τη Μάντσεστερ Σίτι λογίζεται μεταξύ των πιο καλοπληρωμένων προπονητών ποδοσφαίρου όλων των εποχών -αναμφίβολα ο πιο επιτυχημένος της σύγχρονης εποχής.

Εργάζεται (από το 2016) για τον ζάπλουτο Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπάρχουν φορές που υπερασπίστηκε πρακτικές της ιδιοκτησίας και κάθε χρόνο ξοδεύει αμύθητα ποσά για να δημιουργεί υπερομάδες που σχεδόν «ισοπεδώνουν» τον ανταγωνισμό και σαρώνουν εγχώριους και διεθνείς τίτλους.

Έχει δικαίωμα ένας τέτοιος άνθρωπος από μια τέτοια θέση να μιλά για κοινωνικές ανισότητες όταν ο ίδιος ενισχύει (εμμέσως) το άνοιγμα του χάσματος μεταξύ των οικονομικών στρωμάτων στον πλανήτη; Του επιτρέπεται να καταθέτει την άποψή του για τη βία στους δρόμους και στα γήπεδα την ίδια στιγμή που ο ίδιος είναι τόσο βολεμένος;

Νιώθει πράγματι ο 52χρονος Καταλανός την αδικία που κυριαρχεί δεδομένου ότι από την προσωπική περιουσία είναι εφικτό να ζήσουν άνετα δυο και τρεις γενιές απογόνων του;

Όσα είπε ο Πεπ Γκουαρδιόλα για τη βία

Πριν από το νικηφόρο Super Cup απέναντι στη Σεβίλλη, που οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16/8) με τεράστια επιτυχία στο «Γ.Καραϊσκάκης», ο Πεπ Γκουαρδιόλα ρωτήθηκε για τα παθογενή φαινόμενα στους αθλητικούς χώρους, με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Ανταποκρίθηκε και αποκρίθηκε δίχως αναστολές.

Υποστήριξε αρχικά πως «φταίει η κοινωνία, δεν είναι ένα πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου, είναι κοινωνικό. Ο ρατσισμός είναι παντού, η βία είναι παντού», δίνοντας άμεσα το κοινωνικοπολιτικό στίγμα και εξηγήθηκε καταθέτοντας τις διαπιστώσεις του.

«Γιατί; Γιατί η διαφορά του πλούσιου με τον φτωχό είναι πολύ μεγάλη. Δεν υπάρχει η μεσαία τάξη να ισορροπήσει την κατάσταση. Στον κόσμο οι ανισότητες δημιουργούν προβλήματα. Ο μισός πλανήτης υποφέρει από την πείνα, ο άλλος μισός πεθαίνει λόγω της ανεβασμένης χοληστερίνης. Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Είναι θέμα κουλτούρας, παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας πρέπει να πληρώνονται καλύτερα, αλλά τελικά όσοι είναι στην εξουσία κλέβουν τα πάντα και έτσι δυσκολεύει η κατάσταση».

Ο Γκουαρδιόλα δεν πέταξε την μπάλα στην εξέδρα

Συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος, εκφράζει ή όχι τις ενστάσεις του για τα παραπάνω, οφείλει να του αναγνωρίσει την ευθύτητα και τη σαφήνεια με τις οποίες τοποθετήθηκε on camera. Θα ήταν εύκολο να μιλήσει περί ανέμων και υδάτων, ν’ αποφύγει τεχνηέντως την ερώτηση, να προσποιηθεί, να ντριπλάρει και ν’ αλλάξει κατεύθυνση. Διαθέτει την απαιτούμενη ευχέρεια λόγου για να ξεγλιστρήσει και να παίξει μπάλα σε άλλο γήπεδο.

Αντιθέτως πήγε κατά μέτωπο, δεν την απέφυγε σε καμία περίπτωση τη σύγκρουση.

Αν άνθρωποι μ’ ένα αναγνωρισμένο κοινωνικό status δεν εκφράσουν δημόσια τις σκέψεις τους, αν προτιμήσουν να μείνουν κρυμμένοι στη βολή τους και αδιαφορήσουν για όσα συμβαίνουν γύρω τους, τότε θα έχει χαθεί κάθε πιθανότητα αναστροφής. Όσοι μπορούν, έστω κι από απόσταση, ν’ αφουγκραστούν την κοινωνία, όσοι κατανοούν την επικρατούσα δυσαναλογία, είναι κι αυτοί που διαθέτουν τη δύναμη να πιέσουν.

Δεν θα προσφέρουν τις λύσεις, δεν κρατούν τα γκέμια για να επιβάλουν πολιτικές, ούτε διαφεντεύουν τον πλανήτη αποφασίζοντας για το τώρα και το μετά. Πιθανόν δεν θα καταφέρουν κάτι χειροπιαστό, αυτό που θα επιθυμούσαν. Μια -έστω μικρή προσπάθεια- έχουν την υποχρέωση να την κάνουν.

Τι κάνει ο Γκουαρδιόλα για την αδικία;

Ο Γκουαρδιόλα κερδίζει δεκάδες εκατομμύρια για τη δουλειά και τα τρόπαια που φέρνει πίσω. Η αγορά, όπως έχει διαμορφωθεί, θέτει τις εξωφρενικές τιμές κι ανάλογα ακολουθεί ο Καταλανός.

Δεν θ’ αρνηθεί τα πολλά χρήματα. Είναι το μέσο για να «επιβιώσει». Δεν θ’ αλλάξει αυτός τον κόσμο, αλλά μπορεί ν’ αφυπνίσει, να ξεσκουριάσει και να ταρακουνήσει μυαλά. Ανέκαθεν παρέες με ισχύ, φωτισμένα μυαλά με κάμποσα προνόμια, έγιναν οι πυρήνες κοινωνικών αντιδράσεων, προτού ασπαστεί τις ιδέες τους και τ’ ακολουθήσει η πλειονότητα.

Το τι πράττει ο Γκουαρδιόλα για ν’ απαλύνει τον πόνο και να κλείσει πληγές το ξέρει μέσα του. Αν είναι ήσυχος με τον εαυτό του ή όχι.

Τουλάχιστον το «Guardiola Sala Foundation», ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με το όνομά του, έχει συσταθεί από την οικογένειά του για τους «λιγότερα ευνοημένους στην κοινωνία». Αυτούς που υποφέρουν ή αδικούνται. Τα παιδιά ή όσους αποκλείει η κοινωνία του σήμερα. Τους δασκάλους, τους γιατρούς, τους εργάτες. Τους όποιους το έχουν ανάγκη. Για «έναν καλύτερο κόσμο» όπως οραματίζεται.