Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να ζητήσει την υποστήριξη της Βουλής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έπειτα από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου κατά τις οποίες το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους χωρίς να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του σοσιαλιστικού κόμματός του, PSOE. Είπε πως το κόμμα του, που ήρθε δεύτερο σε αριθμό ψήφων, θα επιδιώξει πρώτα να εκλέξει αύριο, Πέμπτη, τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο Σάντσεθ δεν διευκρίνισε ποια κόμματα θα συμμετέχουν στον πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά έχει δηλώσει ότι πρόθεσή του είναι να συνεργασθεί με τη συμμαχία Sumar της ισπανικής αριστεράς η οποία περιλαμβάνει το Podemos.

To PSOE του Σάντσεθ, που μαζί με το Sumar, διαθέτουν 152 έδρες, θα χρειαστούν σίγουρα τουλάχιστον τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας  (ERC) και του πιο σκληροπυρηνικού Junts, με ηγέτη τον Καταλανό φυγά Κάρλες Πουτζδεμόν, την έκδοση του οποίου από το Βέλγιο επιδιώκουν οι ισπανικές αρχές με κατηγορίες για οργάνωση απόσχισης.

Σε μια χειρονομία καλής πίστεως προς τους αυτονομιστές, οι Σοσιαλιστές πρότειναν τη Φρανσίνα Αρμενγκόλ ως πρόεδρο της Βουλής. Η Αρμενγκόλ ήταν πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων από το 2015 έως το 2023, όπου κυβέρνησε σε συνασπισμό με εθνικιστικά κόμματα περιλαμβανομένης της τοπικής εκδοχής του ERC.

Υπενθυμίζεται πως το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, PP, κέρδισε περισσότερες έδρες από τους Σοσιαλιστές, αλλά δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία και μέχρι στιγμής δεν διαθέτει αρκετή υποστήριξη προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Απέτυχε μέχρι στιγμής να πείσει το επίσης αυτονομιστικό, κεντροδεξιό Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα PNV να το υποστηρίξει, καθώς τόσο το PNV όσο και το Coalicion Canaria, που έχει μία έδρα, είχαν δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζαν μια κυβέρνηση που θα περιελάμβανε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα μετά τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε την εξουσία το 2018 και από το 2020 ηγήθηκε της κυβέρνησης μειοψηφίας με το αριστερό κόμμα Podemos.