Τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια πριν από εννέα ημέρες και η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή επανέφεραν στην ατζέντα το άλυτο ζήτημα της οπαδικής βίας στην ελληνική επικράτεια.

Με τη δική του Άλκη Καμπανού να έχει ολοκληρωθεί πριν από λίγες εβδομάδες και τις μνήμες πολύ νωπές απ’ όσα σοκαριστικά είχαν συμβεί στη Θεσσαλονίκη πέρυσι, τα γεγονότα της 7ης Αυγούστου πέριξ του γηπέδου της ΑΕΚ ήρθαν να ταρακουνήσουν εκ νέου την Κυβέρνηση, δημιουργώντας νέες συνθήκες πίεσης για πάταξη του παθογενούς φαινομένου.

Αν και είχε αποφασιστεί αυστηροποίηση των μέτρων, η απαιτούμενη πρόοδος δεν παρατηρήθηκε στην πράξη με συνέπεια η κοινωνία και ο αθλητισμός να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ίδιο σημείο. Ούτε βήμα μπροστά δεν έχει γίνει.

Θορυβημένος αναπόφευκτα από τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία για συναντήσεις που θα θέσουν νέες βάσεις και θα χτίσουν ένα τείχος προστασίας.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι κρίσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, δεδομένης της αδράνειας και της ελλιπούς αξιολόγησης των στοιχείων, θα γίνει εφόσον ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις. Τούτο πρόκειται να συμβεί προς τα τέλη του μηνός, αφού η διαδικασία είναι μακρά και χρονοβόρα.

Σε πρώτη φάση ο Κυριακος Μητσοτάκης έχει κανονίσει τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντρερ Τσέφεριν, στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, κι ακολούθως το ραντεβού με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ προκειμένου να τους μεταφέρει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής με περαιτέρω τροποποίηση του τιμωρητικού πλαισίου.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο, άλλωστε, αρχίζει το πρωτάθλημα της Super League και το στοίχημα απέναντι στη βία είναι μεγάλο.

Εκ της Κυβέρνησης, παρόντες στη συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είναι επίσης ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Από τον πρόεδρο της UEFA, που βρίσκεται στην Αθήνα για το ευρωπαϊκό Super Cup στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει τόσο την τεχνογνωσία όσο και ενεργότερη δράση σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Μετά το τέλος των συναντήσεων, γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, υπήρξε η ενημέρωση πως θα γίνουν κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών.