Αυστηρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς σχετικά με την προφυλάκιση των 101 Κροατών μετά την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έχασε τη ζωή του ο Μιχάλης Κατσουρής, έδωσε η Αθήνα μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου.

Ειδικότερα, ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθάρισε ότι «από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου», τονίζοντας παράλληλα ότι «στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα».

«Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

Προκαλεί με νέες δηλώσεις του ο Κροάτης πρόεδρος

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες αναφορικά με το θέμα.

O Μιλάνοβιτς από τη Γέλσα όπου βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους, λέγοντας ότι οι οπαδοί της Ντιναμό είναι παγιδευμένοι, σαν αιχμάλωτοι πολέμου στην Ελλάδα και πως οι ελληνικές αρχές τους συμπεριφέρονται σαν παράσιτα, σκορπίζοντάς τους σε φυλακές «για να ξυλοκοπηθούν και να τους κακοποιήσουν σεξουαλικά».

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα της Εγκληματικής Πολιτικής, αναφέρουν πως έχουν δοθεί οδηγίες οι Κροάτες να βρίσκονται σε σημεία που δεν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με Σέρβους ή με οπαδούς άλλων ομάδων ώστε να μην κινδυνέψουν.

Ο Πλένκοβιτς «άδειασε» τον Μιλάνοβιτς

Νωρίτερα, με δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, «άδειασε» τον πρόεδρο της χώρας διαμηνύοντας πως η τύχη των συλληφθέντων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης και κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να μη βοηθά τους χούλιγκαν.

Μάλιστα, ο Πλένκοβιτς ζήτησε την απέλαση των περισσότερων χούλιγκαν που συνελήφθησαν κατά τη φονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αύριο τα αποτελέσματα DNA

Από αύριο αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα του DNA τα οποία υποδείξουν το άτομο που βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.

Τα δείγματα προέρχονται από ρόπαλα, τα μαχαίρια αλλά και γενετικό υλικό από τους προφυλακισμένους.