Στα χνάρια της Βραζιλίας πατά η Αργεντινή, κινούμενη ακριβώς πάνω στην ίδια αμφιλεγόμενη και σίγουρα άκρως υπερσυντηρητική πολιτική πλατφόρμα.

Η νίκη του Χαβιέρ Μιλέι στις προκριματικές εκλογές τη Κυριακής (13/8), τις εκλογές που βγάζουν υποψηφιότητες για τις εθνικές εκλογές που έπονται, αποτύπωσε την τάση της κοινωνίας για αλλαγή πλεύσης και μια στροφή 180 μοιρών με απόλυτη μετατόπιση προς τα δεξιά της δεξιάς. Το ποσοστό που έλαβε ξεπέρασε το 30%, κερδίζοντας μάλιστα στις περισσότερες περιφέρειες.

Θιασώτης των Τραμπ και Μπολσονάρο

Ο 52χρονος Μιλέι είναι ο αντίστοιχος Μπολσονάρο της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στην Αργεντινή. Μια προσωπικότητα που εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες, διείσδυσε με τον επικριτικό λόγο του στη νεολαία, αυτοπροσδιορίστηκε ως αντισυστημικός, κέρδισε οπαδούς μιλώντας πάντα αυστηρά κατά των κυβερνώντων και σήμερα, μετά το μήνυμα που έστειλε η κάλπη, παρουσιάζεται ως φαβορί για τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Φαίνεται ότι τον μέσο ψηφοφόρο στη χώρα της Νότιας Αμερικής δεν τον ενδιαφέρει πλέον το γεγονός πως ο Μιλέι έχει τοποθετηθεί κατά των αμβλώσεων ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμών, δεν τον απασχολεί πως συμπορεύεται με το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox, δεν νοιάζεται αν μιλάει με μίσος για αριστερούς, αν την ίδια ώρα στηλιτεύει τις ελευθερίες των γυναικών και αρνείται ως γεγονός την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ήταν χαμηλά στις δημοσκοπήσεις

Ο συνδυασμός, La Libertad Avanza, που δημιούργησε με ιδία πρωτοβουλία απέκτησε πολύ γρήγορα φανατικό ακροατήριο και μέσα από τις «τραμπικές» τοποθετήσεις και ιδέες του αύξησε σταδιακά τη δύναμή του στο εκλογικό σώμα.

«Μια διαφορετική Αργεντινή είναι αδύνατη με τα ίδια παλιά πράγματα που πάντα αποτυγχάνουν» επιμένει κι επαναλαμβάνει διαρκώς στις ομιλίες, έχοντας ξεκάθαρα καπηλευθεί την οργή των πολιτών για την οικονομική κατάσταση σε αστικά κέντρα και περιφέρεια.

Σε άλλη μια περίπτωση μάλιστα οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν οικτρά, καθώς μέχρι το τέλος τους ο Μιλέι εμφανιζόταν στην πέμπτη θέση, άρα ένα απλό αουτσάιντερ.

Οι βασικοί αντίπαλοι του 52χρονου επιχειρηματία – πολιτικού – οικονομολόγου στις κρίσιμες διαδικασίες του Οκτωβρίου είναι ο δεξιός συνασπισμός με επικεφαλής την Πατρίσια Μπούλριχ και ο κυβερνητικός, κεντροαριστερός του υπουργού Οικονομικών Σέρχιο Μάσα. Οι μεταξύ τους διαφορές είναι μικρές και ανατρέψιμες. Απομένει ν’ αποδειχθεί ποιος εκ των δύο είναι ικανός να αρπάξει τις ψήφους που ο Μιλέι εντόπισε στον χώρο του κέντρου, αποκτώντας μια ανυπολόγιστη ισχύ.