Τέσσερα γαλλικά πλοία μαζί με δύο βρετανικά και ένα γαλλικό ελικόπτερο κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση μεταναστών, Αφγανών στην πλειονότητά τους  που το σκάφος τους ναυάγησε γύρω στις 2 τα ξημερώματα.

Το σκάφος εντοπίστηκε από το γαλλικό περιπολικό της αρμόδιας υπηρεσίας «Cormoran», το οποίο έδωσε σήμα για την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης, όπως μεταδίδει η DW.

Διασώθηκαν 59 άτομα, τραυματίσθηκαν 7 και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Καλέ, ενώ 6 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μάγχης.

Αιχμηρή δήλωση διασώστη

Κουρασμένος από τις πολύωρες προσπάθειες, ένας από τους διασώστες δήλωσε με πικρία: «Η δουλειά μας είναι να σώζουμε ζωές και όχι να περισυλλέγουμε πτώματα. Μα όποιος θέλει να φύγει, θα κάνει τα πάντα για να φύγει».

Και είναι γεγονός πως παρά την αυστηροποίηση των μέτρων από τη γάλλοβρετανική συνεργασία, οι «αποφασισμένοι να φύγουν», δεν διστάζουν να διασχίσουν τη Μάγχη και από πιο μακρινές αποστάσεις.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αύξησαν τις μεταναστευτικές ροές

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές από τη νύχτα  της περασμένης Τετάρτης με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι προσπάθειες διέλευσης. Πέμπτη προς Παρασκευή, οι Γάλλοι διέσωσαν 116 άτομα από 3 διαφορετικά σκάφη, το δε βρετανικό υπουργείο εντόπισε την Πέμπτη 755 μετανάστες και κάνει λόγο «για καθημερινά ρεκόρ από την αρχή του έτους».

Συνολικά και σύμφωνα πάντα με το βρετανικό υπουργείο, «περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν εντοπισθεί να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη, από την αρχή του έτους». Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό, χαμηλότερο όμως από αυτόν που παρατηρήθηκε την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφηκε το 2022 με περισσότερες από 45.000 διελεύσεις.