Στις φλόγες τυλίχτηκε παραθεριστική κατοικία που φιλοξενούσε άτομα με αναπηρία στην πόλη Βιντσενέμ, περίπου 70 χιλιόμετρα νότια του Στρασβούργου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άτομα.

Η φωτιά ξέσπασε πριν από τις 06:30 την ώρα που παραθεριστές με μαθησιακές δυσκολίες και οι φροντιστές τους κοιμόντουσαν στο διώροφο κτήριο

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως υπάρχουν 11 θύματα», δήλωσε η αναπληρώτρια εισαγγελέας Ναταλί Κιελβασέρ στους δημοσιογράφους, την ώρα που η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και άλλοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το σημείο της φωτιάς.

Πυροσβέστης είπε στην Μπορν, που χαρακτήρισε τη φωτιά «συγκλονιστική τραγωδία», πως οκτώ πτώματα έχουν εντοπιστεί και άλλα τρία πιστεύεται ότι έχουν εντοπιστεί κάτω από τα αποκαΐδια. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι νεκροί ήταν δέκα άνθρωποι με αναπηρίες και ένας φροντιστής.

17 διασώθηκαν

Η παραθεριστική κατοικία είχε ενοικιαστεί για το καλοκαίρι από δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις που φροντίζουν άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, με την κάθε οργάνωση να καταλαμβάνει έναν όροφο της κατοικίας. Είκοσι οκτώ άνθρωποι διέμεναν εκεί, 17 από τους οποίους κατάφεραν να διαφύγουν από τη φωτιά.

«Κάποιοι που κοιμόντουσαν στον πρώτο όροφο κατάφεραν να διαφύγουν, όμως οι περισσότεροι από αυτούς που βγήκαν έξω βρίσκονταν στο ισόγειο», δήλωσε νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας στους δημοσιογράφους ο αντιπύραρχος Φιλίπ Οϊγιέ. Η φωτιά κατέκαψε περίπου τα δύο τρίτα του κτιρίου, ενώ έρευνα είναι σε εξέλιξη για να προσδιοριστούν τα αίτια που την προκάλεσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP