Μία καλλιτεχνική πρόταση που συνδυάζει την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της Λήμνου με τα έργα Λημνιών δημιουργών ή δημιουργών που εμπνέονται από τη Λήμνο φτιάχνει το προφίλ του φετινού Kournos Music Festival 2023 που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 27 Αυγούστου. Επιλέγοντας για την φιλοξενία των φετινών πολιτιστικών δράσεών του σημαντικά τοπόσημα της Λήμνου, το Kournos Music Festival 2023 ιχνηλατεί τα σημάδια του μεσοπολέμου στην παραγνωρισμένη ,δυστυχώς, αστική αρχιτεκτονική του νησιού (να σημειωθεί ότι πολλά από τα κτίρια είναι εγκαταλειμμένα).

Με την χρήση κτιρίων όπως η Προϊστορική Μύρινα, ο Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος Μαρούλα, το Παλιό Παρθεναγωγείο Κορνού, η Πλατεία Παραδοσιακού Οικισμού Κάσπακα, το Μετόχι Παλλημνιακού Ταμείου και το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας, το φεστιβάλ δημιουργεί γέφυρες με δημιουργίες καλλιτεχνών της εποχής στο σήμερα

Το πρόγραμμα βαδίζει στα ίχνη της αρχικής φιλοσοφία του φεστιβάλ, το οποίο όμως φέτος προχωρά στην ανάθεση νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες και στην συνεργασία με θεσμούς όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδας με την προβολή ταινιών ανάμεσα στις οποίες και η κλασική «Αστέρω». Επίσης οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις του φεστιβάλ με την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και με ντόπιους συλλόγους και καλλιτέχνες, προσθέτουν στον θεσμό κύρος.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά ημέρα

11 Αυγούστου

Εργο: «Κάνιστρο» (θέατρο – performance)

Χώρος: Αγρόκτημα Μητρόπολης , ανάμεσα στα χωριά Καρπάσι και Λιβαδοχώρι Ενα αγιορείτικο μετόχι του 10ου αιώνα, στην καρδιά του Λημνιακού Κάμπου

Συντελεστές

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Performance: Δημήτρης Μαμιός

Σύνθεση – impro – κιθάρα, μπάντζο, γιουκαλίλι, electronics: Γιώργος Κατακουζηνός

Ο ηθοποιός Δημήτρης Μαμιός, μαζί με τον συνθέτη  Γιώργο Κατακουζηνό δημιουργούν μια site specific performance γιατον λημνιακής καταγωγής εικαστικό Ράλλη Κοψίδη(1929-2010).  

————————————————–

12 Αυγούστου  

Εργο: «Υψιπύλη» (όπερα-μινιατούρα)

(νέο έργοπαραγγελία του Kournos Music Festival)

Χώρος: Παλιό καφενείο Καρπασίου. Το παλιό καφενείο του χωριού που κατα τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου υπήρξε λέσχη ψυχαγωγίας των Γερμανών στρατιωτών-Μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμα τις γερμανικές επιγραφές πισω απο το ξέφτισμα των επιστρώσεων.

Συντελεστές

Σύνθεση: Μιχάλης Παρασκάκης

Σολίστ: Γιώργος Ιατρού (βαρύτονος)  Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (μπαγιάν)

Ο μύθος της Υψιπύλης που αλληλογραφεί με τον Ιάσωνα, όπως το φαντάστηκε ο Οβίδιοςμεταμορφώνεται σε λυρική performance που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον νησί της Λήμνου, τον γοητευτικό τόπο του παραμυθιού.

————————————————–

17 Αυγούστου

Εργο: «Μπαγιαντέρα» (συναυλία)

Χώρος: Πλατεία Παραδοσιακού οικισμού Κάσπακα, που αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα,άκμασε τον μεσοπόλεμο και παραμένει ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του νησιού. Χωριό ονομαστών οικοδόμων, με τα καλύτερα σύκα του νησιού.

Συντελεστές

Γιάννης Διονυσίου: φωνή

Λητώ Μεσσήνη: φωνή

Ιάσων Ιωάννου: μπαρόκ τσέλο

Βασίλης Ζιγκερίδης: κανονάκι

Ενα διαφορετικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Γκόγκο ή Μπαγιαντέρασπουδαίου μουσικοσυνθέτη του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού. καθότι φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννησή του. Εμφαση στην γερμανική και βιεννέζικη οπερέτα που ήταν μουσικές αγάπες του.

Αφίσα της ταινίας «Αστέρω» (1929).

20, 21 Αυγούστου

Προβολές ταινιών

20 /8 , 23:00 Κοινωνική Σαπίλα (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου

21/8 , 21:00 Αστέρω ( 1929) του Δημήτρη Γαζιάδη

Χώρος: Θερινός κινηματογράφος Μαρούλα, ένα σινεμά που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 απο τον Τριαντάφυλλο Γκαλιούρη. Το Μαρούλα (που πήρε το όνομα του απο την ομώνυμη ηρωίδα της Λήμνου που ηγήθηκε του αγώνα ενάντια των Οθωμανών των 15ο αιώνα) υπήρξε ανέκαθεν ο μοναδικός κινηματογράφος του νησιού. Το 1994 το Υπουργείο Πολιτισμού αγόρασε το κινηματοθέατρο. Η χρήση του παραχωρήθηκε στο Δήμο Μύρινας και η ριζική ανακαινιση του ολοκληρώθηκε το 2002.

Οι προβολές γίνονται σε συνεργασία Ταινιοθήκης της Ελλάδας και Κινηματογραφικής Λέσχης Λήμνου  και σε ζωντανή μουσική του Αλέξη Μαστιχιάδη (κλαβιτσέμπαλοκλάβικορντelectronics),

Αργύρης Μπακιρτζής

23 Αυγούστου

Εργο: Μια αφήγηση για τη Μαρία Λαμπαδαρίδου -Πόθου

Χώρος: Παλαιό Ραφείον Ατσικής, εγκαταλελειμμένο ραφτάδικο του μεσοπολέμου, ‘Ηλιος/επίδεσμος»

Συντελεστές

Αφηγητής : Αργύρης Μπακιρτζής

μπαροκ λαούτο: Θεοδωρής Κίτσος

Κοντραμπασο/πρωτότυπες συνθέσεις: Κωνσταντίνος Σηφάκης

Μεσόφωνος : Αναστασία Κότσαλη

————————————————–

24 Αυγούστου

Εργο: «Το καλοκαίρι πέρασα σα ρίγος» (συναυλία αφιερωμένη στην ποίηση του μεσοπολέμου).

Χώρος: Προϊστορική ΜύριναΣτον ίδιο χώρο με την σύγχρονη πρωτεύουσα της Λήμνου, εντοπίζονται τα ερείπια της προϊστορικής Μύρινας. Σήμερα, ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην περιοχή του Ρωμαίικου Γιαλού, κοντά στην παραλία Ρηχά Νερά, που θεωρείται άλλωστε το επίνειο της πόλης εκείνης.

Συντελεστές

Φωνή : Αργύρης Μπακιρτζής

Πλήκτρα, συνθέσεις : Γιώργος Κωστογιώργης

ΕρμηνείαΑργύρης Μπακιρτζής

Συμμετέχουν: Θεόδωρος Κίτσος: θεόρβη, μπαρόκ λαούτο, μπαρόκ κιθάραΚωνσταντίνος Σηφάκης: κοντραμπάσοΑναστασία Κότσαλη: μεσόφωνοςΓιώργος Κωστογιώργης: συνθέσεις, πλήκτρα.

————————————————–

26-27 Αυγούστου

Εργο: «Σπόροι σε κίνδυνο» (μουσική)

Χώρος:  Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας

Συντελεστές

Το μουσικό σύνολο Oros Ensemble, ένα από τα δυναμικότερα σύνολα κλασικής μουσικής της χώρας μας και ο όμιλος προστασίας περιβάλλοντος Ανεμόεσσα, τοποθετούν το ζήτημα των σπόρων που απειλούνται ως κέντρο μιας νέας μορφής σύμπραξη ανάμεσα στη τέχνη και την προστασία του περιβάλλοντος.  Η Λήμνος, η «Ηφαίστειος Νήσος», «ο σιτοβολώνας του Αιγαίου», το πεδινότερο νησί της χώρας μας με τα ατέλειωτα σιτοχώραφα, γέννησε μοναδικές γηγενείς ποικιλίες: Θα δημιουργηθεί, λοιπόν, ένα πρωτότυπο μουσικό έργο, το οποίο θα εμπνέεται από τον ίδιο τον ήχο των φυτών, από τον τόπο στον οποίο εκείνα αναπτύσσονται και υπάρχουν. Σολίστ θα είναι ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Η καλλιτεχνική δράση θα υποστηριχθεί από τη γεωπόνο Δανάη Σφακιανού, στοχεύοντας στην ανάδειξη παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του ιδιαίτερου τοπίου της Λήμνου.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Kournos Music Festival είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.