Ο επί σειρά ετών σύντροφος της Sandra Bullock, Bryan Randall, απεβίωσε το περασμένο Σάββατο (05/08), όπως αποκάλυψε η οικογένειά του με δήλωσή της τη Δευτέρα (07/08). Ήταν 57 ετών.

«Με μεγάλη θλίψη μοιραζόμαστε ότι στις 5 Αυγούστου, ο Bryan Randall έφυγε ήσυχα από τη ζωή μετά από τριετή μάχη με την ALS», μοιράστηκε η οικογένειά του. «Ο Bryan επέλεξε από νωρίς να κρατήσει το ταξίδι του με την ALS ιδιωτικό και όσοι από εμάς τον φροντίζαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τηρηθεί το αίτημά του».

«Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στους άοκνους γιατρούς που πορεύτηκαν μαζί μας στο δύσκολο μονοπάτι αυτής της ασθένειας και στις εκπληκτικές νοσοκόμες που έγιναν συγκάτοικοί μας, θυσιάζοντας συχνά τις δικές τους οικογένειες για να είναι μαζί μας», πρόσθεσε η οικογένειά του.

«Αυτή τη στιγμή ζητάμε ιδιωτικότητα για να θρηνήσουμε και να συμβιβαστούμε με την αδυναμία να αποχαιρετήσουμε τον Bryan», κλείνει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει «η αγαπημένη του οικογένεια».

Η γνωριμία και η σχέση με τη Sandra Bullock

Η 59χρονη Bullock γνώρισε για πρώτη φορά τον Randall τον Ιανουάριο του 2015, όταν φωτογράφισε τα γενέθλια του γιου της Louis. Ο Randall εργαζόταν ως επαγγελματίας φωτογράφος στο Λος Άντζελες, διευθύνοντας την επιτυχημένη εταιρεία του, και ειδικευόταν κυρίως σε υπαίθριες φωτογραφίσεις και παιδικά πορτραίτα.

Λίγους μήνες μετά από εκείνη την πρώτη τους γνωριμία, το ζευγάρι κοινοποίησε τη σχέση του κάνοντας, ανάμεσα και σε άλλες, κοινή εμφάνιση στο γάμο των Jennifer Aniston και Justin Theroux. Η Bullock, μητέρα του 13χρονου Louis και της 10χρονης Laila, είχε πει για τη σχέση της με τον Randall τον Δεκέμβριο του 2021: «Βρήκα τον έρωτα της ζωής μου. Μοιραζόμαστε δύο όμορφα παιδιά- τρία παιδιά, μαζί τη μεγαλύτερη κόρη του [Randall]. Είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί ποτέ».

Η Bullock είχε δηλώσει επίσης ότι ο Randall αποτελούσε ένα εξαιρετικό «παράδειγμα» για τα παιδιά της. «Είναι το παράδειγμα που θα ήθελα να έχουν τα παιδιά μου», είχε πει κάποτε η πρωταγωνίστρια του Miss Congeniality (Μιςς…με το ζόρι).

Μοντέλο υψηλών προδιαγραφών

Ο Bryan Randall ήταν ήδη αρκετά εξιοικειωμένος με τα φώτα της δημοσιότητας όταν γνώρισε την Bullock. Πριν ασχοληθεί με τη φωτογραφία, είχε εργαστεί ως μοντέλο μόδας υψηλών προδιαγραφών, κοσμώντας τις σελίδες της Vogue Paris και κάνοντας διαφημίσεις για μεγάλες εταιρείες όπως η Hugo Boss και η Saint Laurent. Εμφανίστηκε επίσης στο πλευρό της Cindy Crawford, ενός σούπερ μόντελ, το 2011 στο Harper’s Bazaar Singapore.

Η μάχη με την ALS

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Randall έδινε μάχη με την ALS ή, όπως είναι γνωστή στα ελληνικά τη «νόσο του κινητικού νευρώνα», μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο ίδιος είχε επιλέξει να μην μιλήσει για αυτήν, μια απόφαση που σεβάστηκε ολόκληρη η οικογένειά του και η, φυσικά, η σύντροφός του, Sandra Bullock. Σημειώνεται ότι από αυτή την ίδια νόσο έπασχε και ο Steven Hawking.

Το 2022, κατά την προώθηση της ταινίας της «The Lost City», η Bullock δήλωσε στο Entertainment Weekly ότι ήταν καιρός να αποσυρθεί από τον κινηματογράφο προκειμένου να επικεντρωθεί περισσότερο στην οικογενειακή της ζωή με τον Randall.

«Αυτή τη στιγμή, και δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει (το διάλειμμα), πρέπει να είμαι στο μέρος που με κάνει πιο ευτυχισμένη», είχε πει. «Παίρνω τη δουλειά μου πολύ σοβαρά. Της αφοσιώνομαι 24/7, αλλά τώρα θέλω να είμαι 24 ώρες το 24ωρο με τα μωρά μου και την οικογένειά μου». Κανείς όμως δεν είχε υποπτευθεί ότι πίσω από εκείνη την απόφαση ίσως και να βρισκόταν ένα ζήτημα υγείας.

Τι είναι η νόσος ALS

Η ALS (πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα) είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες του Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος, με συνέπεια την προϊούσα μυϊκή ατροφία. Ξεκινάει με ένα μούδιασμα και αδυναμία σε κάποιο άκρο και καταλήγει σε κινητική παράλυση χεριών ή και ποδιών, αδυναμία κατάποσης και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται από το ηλεκτρομυογράφημα. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα οριστική θεραπεία της νόσου. Για να επιβραδυνθεί η πορεία της χορηγούνται ειδικά φάρμακα και γίνεται εντατική φυσικοθεραπεία.

Η ALS είναι η 3η σε συχνότητα νευροεκφυλιστική διαταραχή, μετά το Alzheimer και το Parkinson. Εμφανίζεται σε συχνότητα 1 στα 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες, ενώ η κύρια ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 με 75 έτη.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • Μυϊκή αδυναμία και παράλυση: Αδυναμία στα χέρια και στα πόδια, ατροφία μυών μάσησης και κατάποσης, αδυναμία στήριξης του κορμού και του κεφαλιού και τέλος, ατροφία των αναπνευστικών μυών
  • Μυϊκές κράμπες
  • Νοητικές και συμπεριφορικές διαταραχές (30-50% των ασθενών): απώλεια μνήμης, αφασία και αντικοινωνική συμπεριφορά
  • Πόνος: με μορφή νευροπαθητικού πόνου, σπαστικότητας, μυϊκών κραμπών, αλλά και λόγω κατάκλισης.

Να τονιστεί πως στην πλειοψηφία των ατόμων με ALS η όραση, η ακοή, η όσφρηση, η αφή και η γεύση διατηρούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική θεραπεία για την ALS, μόνο επιβράδυνση της πορείας της νόσου, ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Πιο ειδικά, προσφέρεται φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, διατροφική και αναπνευστική υποστήριξη και βοηθητικές συσκευές για ομιλία και κίνηση.

Η ζωή των ατόμων με ALS είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ειδικά στα τελικά στάδια της νόσου, είναι απαραίτητη ή συνεχής φροντίδα και στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και τους επαγγελματίες υγείας. Γι’ αυτό και αντί λουλουδιών, η οικογένεια του Randall παρακαλεί να γίνουν δωρεές στην ALS Association και στο Massachusetts General Hospital.