Υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών επίκειται τις επόμενες ημέρες στη χώρα με τον καιρό να γίνεται πιο δροσερός μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων. Η «βουτιά» στο θερμόμετρο θα γίνει αισθητή από αύριο Τρίτη (8/8), με την πρόγνωση να δείχνει έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook ο καιρός θα είναι καλός όλη την επόμενη εβδομάδα, ενώ υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τον Δεκαπενταύγουστο, αφού το θερμόμετρο θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, από το Σάββατο και μετά θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι και αναμένεται να φτάσουν ακόμα και τα 8 μποφόρ, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αναλυτικότερα, όπως περιγράφει ο μετεωρολόγος, σήμερα (07/08) ο υδράργυρος θα δείξει μέχρι και 35 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ σε θάλασσα και ξηρά, ενώ στο Ιόνιο θα είναι 6-7 μποφόρ. Την Τρίτη (08/08) η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση φτάνοντας στους 33 βαθμούς Κελσίου με βόρειους ανέμους σε θάλασσα και ξηρά 5-7 μποφόρ και έως 7 στο Αιγαίο, ενώ ακόμα χαμηλότερη θα είναι την Τετάρτη (09/08) με μέγιστη θερμοκρασία τους 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι την Τετάρτη θα είναι βόρειοι 4-5 μπορόφ σε Ιόνιο και ξηρά, και 7-8 στο Αιγαίο.

Ο υδράργυρος αρχίζει σταδιακά να ανεβαίνει ξανά από την Πέμπτη (10/08) με 34 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία και ανέμους βόρειους 4-5 μποφόρ σε Ιόνιο και ξηρά, και 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία παραμέμενει σε σταθερά επίπεδα την Παρασκευή και το Σάββατο (11-12/08) με 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι την Παρασκευή θα είναι εντάσεως 4-5 μποφόρ και Ιόνιο και ξηρά, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν 5-7 και στην Κάρπαθο 7 μποφόρ. Το Σάββατο όμως η ένταση των ανέμων ενισχύεται σε 7-8 μποφόρ σε Αιγαίο, Εύβοια, Βοιωτία και Αττική, γεγονός που καθιστά την ημέρα κρίσιμη με αυξημένες πιθανότητες για την εκδήλωση πυρκαγιών ιδίως στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι επικίνδυνες μέρες όμως δεν σταματούν εκεί, αλλά συνεχίζονται μέχρι και την Τετάρτη (16/08). Ειδικότερα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή αλλά αισθητή άνοδο -Κυριακή, Δευτέρα 35 βαθμούς Κελσίου και Τρίτη, Τετάρτη 36 βαθμούς-, αλλά οι άνεμοι θα είναι βόρειοι και εξαιρετικά ισχυροί, εντάσεως 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο και στις περιοχές της Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής και Ανατολικής Πελοποννήσου.

Καιρός: Η πρόγνωση από τον Γιάννη Καλλιάνο

Αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας τη Δευτέρα (7/8).

Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια αναμέντονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, στο Ιόνιο, το Αιγαίο και τα ηπειρωτικά.

Τοπικές νεφώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στα Επτάνησα, ενώ ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στα βόρεια Επτάνησα, οι οποίες θα επηρεάσουν τα δυτικά τμήματα της Ηπείρου.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν έως 4-5 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 5 μποφόρ στον Θερμαϊκό.

Πτώση τεσσάρων βαθμών την Κυριακή

Πτώση παρουσίασε η θερμοκρασία στη χώρα μας την Κυριακή 06/08. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέγιστη θερμοκρασία, η οποία καταγράφηκε στο Κρανίδι (37.2 °C), ήταν κατά 3.9 °C χαμηλότερη από την μέγιστη θερμοκρασίας του Σαββάτου 05/08 (Στυλίδα Φθιώτιδας – 41.1 °C).

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες το μεσημέρι του Σαββάτου 05/08.