Η Ασπασία Θεοφίλου, ιδρύτρια και διαχειρίστρια της ΜΚΟ «Strong me», με αφορμή το περιστατικό της άγριας κακοποίησης της αστυνομικού από τον σύζυγό της στην Λάρισα, μίλησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA για τις διαστάσεις που έχει πάρει η έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία και για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα.

H ιδρύτρια και διαχειρίστρια της ΜΚΟ «Strong me» υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι τα περιστατικά έμφυλης βίας που βγαίνουν μεμονωμένα στην δημοσιότητα και σοκάρουν την κοινή γνώμη, για εμάς είναι καθημερινότητα. Είναι πολλαπλά τα περιστατικά αντίστοιχης αγριότητας που δεν «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, το κομμάτι της έμφυλης και οικογενειακής βίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο συστηματικά.

Τα αίτια της έξαρσης της έμφυλης βίας

Κατά την διάρκεια των διακοπών παρατηρείται έξαρση του φαινομένου γιατί οι θύτες περνούν περισσότερο χρόνο με τα θύματα.

Έτσι «πυροδοτούνται» περισσότερα περιστατικά βίας, αυξάνοντας τον αριθμό των συμβάντων την περίοδο των διακοπών.

«Έχει καταργηθεί η ισότητα των δύο φύλων στην Ελλάδα»

«Πρέπει πραγματικά να χτυπήσουμε το καμπανάκι, γιατί η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα θέματα ισότητας, βρέθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ισότητα των φύλων στην Ελλάδα υποβαθμίζεται, όπως ανέφερε η κα Θεοφίλου και περιέγραψε:

«Αρχικά για το ζήτημα της ισότητας φύλων υπήρχε ανεξάρτητος οργανισμός, στην συνέχεια εντάχθηκε στο υπουργείο Εργασίας ως Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των φύλων και τώρα καταργήθηκε εντελώς με ένα νέο υπουργείο για την Κοινωνική συνοχή και την οικογένεια.

Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της έμφυλης βίας;

Η εκπαίδευση είναι ο θεμέλιος λίθος για την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Στην συνέχεια η κα Θεοφίλου μίλησε και για την ενδοοικογενειακή βία τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό νομοθετικό πρόβλημα.