Κοινή ναυτική επιχείρηση κοντά σε αμερικανικό έδαφος διεξήγαγαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα Κίνα και Ρωσία, προκαλώντας μεγάλη αντίδραση από το  ναυτικό των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Fox News.

Η κοινή επιχείρηση, που διεξήχθη από δύο σημαντικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, αποτελούνταν από 11 πλοία και πλησίασε τις νοτιοδυτικές ακτές της Αλάσκας, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Νταν Σάλιβαν, ο οποίος ενημερώθηκε για το θέμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από αξιωματούχους της αμερικανικής άμυνας. Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι το αμερικανικό ναυτικό κινητοποίησε τελικά τέσσερα αντιτορπιλικά για να καθοδηγήσει τα κινεζικά και ρωσικά πλοία μακριά από τα αμερικανικά ύδατα.

Αντιδράσεις

«Αυτό είναι πρωτοφανές από την άποψη του μεγέθους και της έκτασης αυτής της κοινής ναυτικής άσκησης μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, που εργάζονται πολύ στενά μαζί», ανέφερε ο Σάλιβαν στο Fox News Digital σε τηλεφωνική συνέντευξη αργά το Σάββατο. «Είτε ζείτε στην Αλάσκα, όπως εγώ, είτε στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, μια πολύ μεγάλη ομάδα δράσης επιφανείας μεταξύ των δύο κύριων αντιπάλων μας, που ανιχνεύει πολύ κοντά στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ανησυχητική», πρόσθεσε.

«Απλώς εδραιώνει αυτή την ιδέα ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή αυταρχικής επιθετικότητας με επικεφαλής τους δικτάτορες στο Πεκίνο και τη Μόσχα, οι οποίοι είναι όλο και πιο επιθετικοί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μια «ανάσα» από αμερικανικά ύδατα

Εκτός από τα τέσσερα αντιτορπιλικά που κινητοποιήθηκαν, οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης αεροσκάφη P-8 Poseidon για να παρακολουθούν τα κινεζικά και ρωσικά πλοία μακριά από τις ακτές της Αλάσκας, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Τα πλοία πλησίασαν τις Αλεούτιες Νήσους, αλλά δεν εισήλθαν ποτέ στα αμερικανικά χωρικά ύδατα.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι η αμερικανική αντίδραση ήταν σημαντικά βελτιωμένη σε σύγκριση με ένα παρόμοιο, αν και μικρότερο, περιστατικό που συνέβη τον Σεπτέμβριο. Οι ΗΠΑ έστειλαν ένα μόνο σκάφος της ακτοφυλακής αφού παρατήρησαν ένα κινεζικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων μαζί με δύο άλλα κινεζικά πλοία και τέσσερα ρωσικά πλοία περίπου 90 μίλια βόρεια των Αλεούτιων Νήσων στις 19 Σεπτεμβρίου 2022.

Μεγαλύτερη ναυτική δύναμη

«Θα συνεχίσω να ασκώ πιέσεις – είτε πρόκειται για την κυβέρνηση Ομπάμα, είτε για την κυβέρνηση Τραμπ, είτε τώρα για την κυβέρνηση Μπάιντεν – για να δεσμεύσουμε μεγαλύτερη ναυτική δύναμη και μέσα σε αυτό το τμήμα της Αμερικής», επισήμανε.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Πεντάγωνο παρέπεμψε το Fox News Digital στη Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία επίσης δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

«Είναι μια ιστορική πρωτιά», δήλωσε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ο Μπρεντ Σάντλερ, ανώτερος ερευνητής στο Heritage Foundation. «Δεδομένου του πλαισίου του πολέμου στην Ουκρανία και των εντάσεων γύρω από την Ταϊβάν, η κίνηση αυτή είναι άκρως προκλητική», τόνισε.