Θα αρχίσω σήμερα με τον σπουδαίο Νίκο Γκάλη γιατί ήταν συγκινητικές οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν, το απόγευμα της Παρασκευής στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ με χιλιάδες φιλάθλους να αποθεώνουν τον «Θεό» του ελληνικού μπάσκετ, τον σπουδαίο, Νίκο Γκάλη. Λίγα λεπτά πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης της Εθνικής Ελλάδας με την Σλοβενία, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τίμησε τον άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ.

Η φανέλα του Νίκου Γκάλη κρεμάστηκε για πάντα στον ουρανό του γηπέδου, για να θυμίζει την τεράστια προσφορά του όχι μόνον στο μπάσκετ, αλλά συνολικά στον ελληνικό αθλητισμό. Ο σπουδαίος Νίκος Γκάλης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του κατά την διάρκεια της βράβευσης του στο ΟΑΚΑ Στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ βρέθηκαν για να τιμήσουν τον «Θεό» του μπάσκετ οι συμπαίκτες του από την ομάδα του 1987 μαζί με τους οποίους έγραψε Ιστορία με τη γαλανόλευκη φανέλα.

***

Σαμαράς, Πτωχός, Παπασταύρου στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων

Θα σας πάω τώρα σε μια ταβέρνα στην Πελοπόννησο, στην ψαροταβέρνα Λιμένι στην Μαρίνα Καλαμάτας, την Πέμπτη το βράδυ όπου υπήρξε ένα ενδιαφέρον τραπέζι. Το διοργάνωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, αμέσως μετά την εκδήλωση για την στήριξή του από τον Πρωθυπουργό. Όχι ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέστη, άλλωστε ερχόταν από την Αίγυπτο είχε μια κουραστική μέρα. Ήρθε όμως στην ταβέρνα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και κάθισαν μαζί. Ήταν επίσης οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Θανάσης Δαβάκης, Περικλής Μαντάς, Νεοκλής Κρητικός και ένας βουλευτής της ΝΔ που βρέθηκε στην Καλαμάτα εκεί λόγω… παραθερισμού, ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης.

Είχε ζέστη, πολλή ζέστη και να σκεφτείτε ότι οι πολιτικοί έβλεπαν τα ιδρωμένα πουκάμισα των άλλων και έλεγαν μεταξύ τους χαριτολογώντας «για να είσαι τόσο πολύ ιδρωμένος θα έκανες πολλές χειραψίες». Το μενού ήταν νόστιμο αλλά ελαφρύ . Ήτοι σαγανάκι, γυαλιστερές, κυδώνια, αχινοσαλάτα, μύδια ρύζι κτλ. Αλλά δεν είχε τόσο σημασία τι έφαγαν αλλά τι ειπώθηκε. Την συζήτηση ή μάλλον την εξιστόρηση γεγονότων ανέλαβαν εργολαβικά, θα έλεγα, οι Σαμαράς, Παπασταύρου και Πτωχός για τα όσα συνέβαιναν στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων με την τρόικα. Ειπώθηκαν τα πάντα, ακόμα και τα φαιδρά γεγονότα με τον Τόμσεν (τον Mr blue eyes, όπως ορισμένοι τον έλεγαν) και την παρέα του, τις αστοχίες του στο ελληνικό πρόγραμμα, ή τα γεύματα που έκανε με πιτόγυρο και κάμποσο τζατζίκι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στον 6ο όροφο του υπουργείου του και το σούσι που τους πρόσφερε καμμιά φορά αντί πιτόγυρου, ίσως για να τους αλλάξει τη διάθεση.

***

Μια ισχυρή φιλία

Πάντως για να ξέρετε οι Παπασταύρου και Πτωχός είχαν αναπτύξει μια ισχυρή φιλία, όταν και οι δυο βρέθηκαν στο Μαξίμου επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Αυτή την φιλία κράτησαν κάνοντας την ακόμα πιο ισχυρή και σήμερα και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι και οι δύο (τώρα που ο Πτωχός είναι υποψήφιος) ξεκινούν την ημέρα τους τηλεφωνώντας ο ένας στον άλλον.

***

Τρεις υπουργοί για το Μεταναστευτικό και το Λιμενικό

Αμέσως μετά πάμε στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου υπήρξε χθες ένα άλλο γεύμα τριών υπουργών με θαλασσινά, καρπάτσιο σολομού, γαρίδες, χταπόδι και μια λαχταριστή αλανιάρικη σφυρίδα. Οικοδεσπότης ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που, όπως έλεγε, «υποδεχθήκαμε τον Γιάννη Οικονόμου στη διαχείριση του Μεταναστευτικού μετά την παραίτηση (διάβαζε «καρατόμηση») Μηταράκη. Στο γεύμα παρέστη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης.

Τι ειπώθηκε; Στόχος της συνάντησης ήταν η συνεχής συνεργασία των τριών συναρμόδιων υπουργείων, καθώς η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απαιτεί συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν ένα βίντεο του Λιμενικού που μετά από καταδίωξη συλλαμβάνει δύο Τούρκους διακινητές στην Κύμη. Και ένα άλλο βίντεο με την διάσωση 49 ατόμων από θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου

***

Αθλιότητα: Αμερικανός βουλευτής προκλητικός στα Κατεχόμενα

Αυτός μας έλειπε τώρα. Ενας Αμερικανός (Ρεπουμπλικάνος) βουλευτής ο Pete Sessions ο οποίος είχε στενές σχέσεις με την Τουρκία, πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα και συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. O Sessions αφίχθηκε στην Κύπρο, μέσω του παράνομου «αεροδρομίου» της Τύμπου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της λεγόμενης και παράνομης «Προεδρίας» του κατοχικού καθεστώτος, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το Κυπριακό. Απίστευτο θα πείτε και όμως είναι πραγματικότητα.

Τις προηγούμενες μέρες είχε προκύψει σάλος αντιδράσεων για τους Αμερικανούς βουλευτές, Πιτ Σέσιονς και Νταν Νιούχαουζ, μέλη και οι δύο της ομάδας τουρκικών θεμάτων του Κογκρέσου, οι οποίοι σχεδίαζαν την επίσκεψή τους στα κατεχόμενα. Εν τέλει, ο Σέσιονς πραγματοποίησε την επίσκεψη, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα πράξει κάτι ανάλογο και ο Νιούχαουζ.

Το (κυπριακό) Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την «παράνομη μετάβαση του Αμερικανού βουλευτή Pete Sessions στα κατεχόμενα», που αποτελεί συνειδητή επιλογή του ιδίου του βουλευτή, η οποία αντιβαίνει τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε άμεση και στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και γι’ αυτό το θέμα, έχοντας ως πυξίδα τη διαχρονικά αγαστή τους συνεργασία, η οποία εδράζεται, μεταξύ άλλων, και στην επίσημη θέση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η οποία παραμένει αμετάβλητη και συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

***

Ένας «φαντάρος» και όχι… σμηνίτης στην Αεροπορία

Η λέξη «φαντάρος» δεν είναι ελληνική, παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας χρησιμοποιείται ευρέως, έως και τραγούδια έχουν γραφτεί για τους «φαντάρους» και τις «φανταρίνες. Ο όρος προέρχεται από το Λατινικό infantem (νεαρός) και κατά το Μεσαίωνα υποδήλωνε στρατιώτες οι οποίοι ήταν πολύ νέοι ή κατώτερης κοινωνικής καταγωγής ώστε να πολεμούν πεζοί. Από τον 16ο αιώνα με την ίδρυση μονίμων στρατιωτικών μονάδων, ο όρος Infantry και οι αντίστοιχοι σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες χαρακτηρίζουν τις μονάδες του Πεζικού. Από «Infanteria» προήλθε το «Φανταρία» και κατ’ επέκταση το «Φαντάρος» που έχασε την ειδική σημασία τη σχετιζόμενη με τον σκοπό του σώματος, αλλά διατήρησε την σημασία της ιδιότητας του μέλους στρατιωτικού σώματος.

Ο στρατηγός Παραγιουδάκης όταν ήταν Α/ΓΕΕΘΑ εξέδωσε διαταγή με την οποία απαγόρευε την λέξη «φαντάρος» στην στρατιωτική ορολογία, λέγοντας ότι το σωστό είναι «στρατιώτης» ή «κληρωτός» στον Στρατό Ξηράς. Προχθές ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος και στην ομιλία του και αντί να χρησιμοποιήσει τη λέξη σμηνίτης (όπως ίδιος είχε υπηρετήσει ) λέει… «φαντάρος». Επιπλέον ο υποσμηναγός δεν είναι στην αρχή της καριέρας του όπως επίσης είπε. Ο ανθυποσμηναγός είναι ο βαθμός που παίρνει ο απόφοιτος της Σχολής Ικάρων.

***

Οι διακοπές του Πρωθυπουργού

Στα Χανιά βρίσκεται από χθες ο Πρωθυπουργός, όπου θα παραμείνει εκεί για λίγες ημέρες για ξεκούραση. Πέρυσι Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε περπατώντας το φαράγγι της Αράδενας, μαζί με την κόρη του και κολύμπησε στα Μάρμαρα Σφακίων. Το Δεκαπενταύγουστο κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στην Κρήτη, εκτός εάν αλλάξει το πρόγραμμά του. Πέρυσι ανήμερα της Παναγίας πήγε στην Τήνο στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού, του καταδρομικού «Έλλη».

***

Το μπάτζετ του Νίκου Παππά

Πολλά πήγαινε έλα έγιναν με την υποψηφιότητα Ν. Παππά. Ο γνωστός μπασκετμπολίστας έμαθα πως έβαλε και έναν όρο σχετικά με την οικονομική στήριξη της υποψηφιότητάς του και ευρύτερα του συνδυασμού του. Λογικό, αλλά στην Κουμουνδούρου μετά την συντριπτική ήττα του Ιουνίου υπάρχει οικονομική δυστοκία και κυριαρχεί η άποψη, «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

***

Άρχισαν πάλι τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ

Την δυσφορία του για την επιλογή του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων εξέφρασε μέσω ανάρτησης στα social media ο Παύλος Πολάκης, «πετώντας» καρφιά» κατά του κόμματός του. Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει πως στήριξε και «έντονα μάλιστα» την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, η οποία, απορρίφθηκε από την Πολιτική Γραμματεία. Συνεχίζει, δε, λέγοντας, πως θεωρώντας αυτήν την απόφαση «μέγα λάθος», απείχε στην επόμενη ψηφοφορία, η οποία τελικά ανέδειξε τον Κώστα Ζαχαριάδη ως υποψήφιο μετά από ψηφοφορία-θρίλερ έναντι του Νίκου Φίλη.

***

Ο Βούτσης και η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Την «ειλικρινή αποτίμηση και αυτοκριτική» και την «αναγνώριση των προβλημάτων αξιοπιστίας», μαζί με την προγραμματική ανανέωση και εμβάθυνση, θέτει ο Νίκος Βούτσης ως απαραίτητους όρους για να υπάρξει ένα «γόνιμος αναστοχασμός» για την ταυτότητα και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να καταστεί εφικτή η όσο το δυνατόν μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου. Με άρθρο – παρέμβασή του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, θεωρεί ότι πρέπει να τεθούν με σαφήνεια ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα για τη «δυναμική επανεκκίνηση του κόμματος ιδιαίτερα στις λαϊκές τάξεις, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και εν γένει σε ενεργούς πολίτες από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το λεγόμενο προοδευτικό Κέντρο».

Οι προτάσεις που διατυπώνει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής είναι μεταξύ άλλων η διεκδίκηση της ηγεμονίας «μέσα και από τη δύσκολη αλλά αναγκαία ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας», η αδιαπραγμάτευτη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παρουσία στα ιδεολογικά μέτωπα και τις αντιπαραθέσεις με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις, με τις πολιτικές της «ιστορικής αναθεώρησης» και τη διχαστική στρατηγική περί «εθνικής μειοδοσίας» προς την Αριστερά, η μετωπική σύγκρουση με την ακροδεξιά ατζέντα στη χώρα μας και σε κλίμακα Ε.Ε., η σύγχρονη προγραμματική εμβάθυνση σε νέα πεδία, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και η θεσμική εμβάθυνση με Δικαιοσύνη παντού, με παράλληλη στήριξη και υπεράσπιση της Πολιτικής απέναντι στην «προτεραιότητα της επικοινωνίας», που σαφώς την υπονομεύει, η τεκμηριωμένη αντίθεση με τη «νέα κανονικότητα» όταν αυτή νομιμοποιεί περιστολή ελευθεριών ή εργασιακό μεσαίωνα ή όταν υπονομεύει ως «δήθεν αναγκαιότητα» τις δημόσιες πολιτικές και το δημόσιο χαρακτήρα στρατηγικών υποδομών και τομέων όπως η Παιδεία ή η Υγεία κλπ. Η ζωή θα δείξει αν υπάρχει χρόνος πλέον για να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση που δεν έγινε στην ώρα της, με τα γνωστά τραγικά εκλογικά αποτελέσματα…