Αρκεί ένα φιλικό παιχνίδι, αυτό που έγινε την Μπάγερν στη Σιγκαπούρη, για να επηρεάσει τη θέση του Κώστα Τσιμίκα στο ροτέισον της Λίβερπουλ; Ο Γιούργκεν Κλοπ θ’ απαντήσει σύντομα στο ερώτημα που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των κόκκινων.

Σε πρώτη φάση το απαιτητικό κοινό κατενθουσιάστηκε με ό,τι είδε και «ζητά» επανεξέταση του ρόλου του διεθνούς αμυντικού στον κορμό της ομάδας.

Στα 27 του πλέον ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού αρχίζει την τέταρτη σεζόν του στο μεγάλο κλαμπ του Μερσεϊσάιντ και με 61 συμμετοχές στο ενεργητικό του αποτελούσε μέχρι σήμερα το alter ego του Άντριου Ρόμπερτσον στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Όταν, για οποιονδήποτε λόγο, έπρεπε να λείψει ο Σκώτος μπακ, έμπαινε στη θέση του ο Έλληνας για να καλύψει το κενό.

Δεδομένης της θέσης του Τσιμίκα στην ιεραρχία, είχαν από καιρό αρχίσει να φουντώνουν τα σενάρια παραχώρησής του σε ομάδα που θα τον είχε ανάγκη ως στέλεχος ενδεκάδας. Φάνταζε ένα ορατό ενδεχόμενο που ταίριαζε με την καθημερινότητα που ζούσε πλέον στο Άνφιλντ.

Το φιλικό με την Μπάγερν και ο νέος ρόλος του Τσιμίκα

Μέχρι που ήρθαν τα φιλικά παιχνίδια της προετοιμασίας της Λίβερπουλ. Κυρίως αυτό, το πιο πρόσφατο, απέναντι στην Μπάγερν. Οι κόκκινοι ηττήθηκαν 4-3, μολονότι προηγήθηκαν 2-0 και 3-2, αλλά η συμμετοχή του Τσιμίκα στο τελευταίο ημίωρο προκάλεσε παροξυσμό στο ανέκαθεν αυστηρό κοινό τους.

Ο Γιούργκεν Κλοπ τον χρησιμοποίησε αντί του Ρόμπερτσον στο 61′, αλλά την ίδια στιγμή τού έδωσε έναν ρόλο αριστερού μπακ που συνέκλινε προς τον κεντρικό άξονα και προσέφερε στηρίγματα στους κεντρικούς μέσους.

Έγινε δηλαδή ένας επιπλέον παίκτης στο κομβικό δεύτερο τρίτο του γηπέδου, συνεισφέροντας στη σωστή κυκλοφορία και στην ανάπτυξη όταν η Λίβερπουλ είχε την κατοχή της μπάλας και επιχειρούσε να επιτεθεί, δημιουργώντας υπεραριθμία.

Ο inverted left back του Κρόιφ

Περιγράφηκε ως inverted left back. Ένας ανεστραμμένος αριστερός αμυντικός που ομοίαζε με ό,τι εφαρμόζουν ο (δάσκαλος) Γκουαρδιόλα και ο (μαθητής) Αρτέτα με διαφορετικούς παίκτες σε Μάντσεσερ Σίτι και Άρσεναλ αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα τέχνασμα που εμφάνισε ο πρωτοπόρος της προπονητικής Γιόχαν Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα των αρχών του ’90 μετατρέποντας εν ώρα αγώνα το αρχικό 4-3-3 σ’ ένα 3-4-3 με μορφή διαμαντιού.

Όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα της Λίβερπουλ κόντρα στην Μπάγερν διαπίστωσαν ότι ο Τσιμίκας διαθέτει τα στοιχεία ν’ ανταποκριθεί επαρκώς σε αυτήν τη νέα παραλλαγή. Σημείωσαν ακόμη ότι ήταν τόσο καλός σε αυτό το σκέλος που δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί στο πλάνο του Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Τσιμίκας είχε συνηθίσει έως τώρα στην καριέρα του να κινείται αποκλειστικά στη γραμμή ανεβοκατεβαίνοντας την αριστερή πλευρά. Μαθαίνοντας κάτι καινούργιο, διευρύνει τους ποδοσφαιρικούς ορίζοντές του και ταυτόχρονα αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσει στη Λίβερπουλ αυτό που του στερεί η ταυτόχρονη παρουσία ενός ελίτ αριστερού μπακ.

Το ντέρμπι της πρεμιέρας στην Premier League απέναντι στην Τσέλσι θα δείξει πού ο Κλοπ τον υπολογίζει πλέον.