Αυγουστιάτικο «σκαμπανέβασμα» μας επιφυλάσσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με την επικείμενη «ατμοσφαιρική διαταραχή» να φέρνει ανατροπή του καύσωνα και επέλαση «μίνι» κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας συνοδευόμενη από βροχές και καταιγίδες.

Πιο συγκεκριμένα ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα έως το Σάββατο 05/08. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή 04/08 και το Σάββατο 05/08, οπότε κατά τόπους η μέγιστη θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 °C.

Από το απόγευμα του Σαββάτου 05/08 ατμοσφαιρική διαταραχή που μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες θα επηρεάσει τον καιρό των βορειοδυτικών και στη συνέχεια των βορείων ηπειρωτικών με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος 1500 μέτρων περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής 04/08. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σε αυτόν φαίνονται χαρακτηριστικά οι ψυχρότερες αέριες μάζες πάνω από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης και οι θερμές αέριες μάζες που θα προκαλέσουν το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στα Βαλκάνια και στην χώρα μας. Καθώς οι ψυχρότερες αέριες μάζες και η ατμοσφαιρική διαταραχή με την οποία συνδέονται θα κινηθούν ανατολικά θα προκαλέσουν τα τοπικά φαινόμενα, την ενίσχυση των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας που αναφέρθηκε παραπάνω.

Δεν θα κρατήσει η «ατμοσφαιρική διαταραχή»

Η απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών στη χώρα οφείλεται στο φαινόμενο της «ατμοσφαιρικής διαταραχής» το οποίο μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες. Οι συνέπειες του φαινομένου αυτού θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές την Κυριακή (6/7) με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς «από το απόγευμα του Σαββάτου το #ψυχρό_μέτωπο που έρχεται από τα Βορειοδυτικά θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες και θα ενισχύσει τους ανέμους Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή από την Κυριακή».

Τα φαινόμενα την Κυριακή, δεν αναμένεται να κρατήσουν πολύ και μόνο στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα έχουμε σποραδικές βροχές και καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός, με ανέμους από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικές για την εποχή τιμές την ερχόμενη εβδομάδα όπου το μελτέμι θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο Αιγαίο με εντάσεις έως και τα 7 μποφόρ.

Ο καιρός για την Παρασκευή (4/8) από τον Γιάννη Καλλιάνο

Σε αρκετές περιοχές της χώρας θα επικρατήσουν φυσιολογικές θερμές θερμοκρασίες για την εποχή, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο οι τιμές θα είναι αυξημένες. Ηλιοφάνεια θα σημειωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια κατά την διάρκεια ολόκληρης της ημέρας με πιθανότητα νεφώσεων στα πολύ ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

Στους 34 – 37 βαθμούς θα είναι η θερμοκρασία στα δυτικά ηπειρωτικά και στα Επτάνησα, στους 38 – 39 βαθμούς στα βόρεια ηπειρωτικά, στους 38 -40 βαθμούς στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές.

Μόνο στην Βοιωτία, στην Φθιώτιδα και στην Θεσσαλία αναμένεται η θερμοκρασία να φθάσει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στους 33 – 35 βαθμούς Κελσίου θα κυμανθεί η θερμοκρασία στις νησιωτικές περιοχές.

Η πρόγνωση για Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική θα υπάρξει ηλιοφάνεια καθόλη την διάρκεια της ημέρας με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία θα είναι από 24 – 37 βαθμούς Κελσίου και νοτιάδες 2 – 4 μποφόρ.

Στην Θεσσαλονίκη, επίσης θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία στους 24 – 34 βαθμούς, νοτιάδες 2 – 4 μποφόρ.