Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς όχι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ποιον θα υποστηρίξουν για το Δήμο Αθηναίων, αλλά όλα περιστρέφονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που είναι ενοχλημένα και περισσότερα προβληματισμένα για την εικόνα που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που … κρέμεται από το τι θα αποφασίσει ο Ν. Παππάς.

Μάλιστα χθες έγινε συνάντηση 1,5 ώρας περίπου επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον πρώην μπασκετμπολίστα, Ν. Παππά. Σύμφωνα με πληροφορίες, την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πάνος Ρήγας, η Κατερίνα Κνήτου και η Μάγκυ Δούση που συζήτησαν μαζί του και η κάθε πλευρά έθεσε το πλαίσιο.

Οριστική απόφαση εκτός απροόπτου αναμένεται να ληφθεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει για να κλείσει το φάκελο Δήμος της Αθήνας.

Εν μέσω της εσωκομματικής διαδικασίας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει καλύψει τα πάντα, αναδείχθηκαν τα πολλά προβλήματα στρατηγικής που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις υποψηφιότητες σε κεντρικούς δήμους και περιφέρειες όπου και εξάγονται και πολιτικά συμπεράσματα.

Και αυτό διότι δεν είχε γίνει καμία σοβαρή συζήτηση σε κεντρικό επίπεδο για να υπάρξει μια δυνατή υποψηφιότητα ούτε καν προσπάθεια να βρεθεί σημείο σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει κοινός υποψήφιος στη λογική δημιουργίας ενός μετώπου απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την παρουσία του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς απομένουν 27 μέρες για να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια.

Σήμερα στην Π.Γ. εκτός του Ν. Παππά υπάρχουν τα ονόματα του Νίκου Φίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Κώστα Τσουκαλά και Όλγας Μπαλαούρα.

Το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών

Αρχικά τα φώτα στο ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν από διάφορα κεντρικά πρόσωπα στον Κώστα Ζαχαριάδη στον οποίο και έγινε πρόταση να είναι υποψήφιος. Ο φέρελπις νέος πολιτικός που δεν εξελέγη δέχθηκε και άρχισε τις τελευταίες ημέρες τις επαφές του, ενώ είχε τη στήριξη και προσώπων από διάφορες τάσεις, αν και ο μεγάλος όγκος είναι από τους υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ έγερνε η πλάστιγγα στον κ. Ζαχαριάδη προέκυψε στα μέσα της εβδομάδας η υποψηφιότητα του Νίκου Φίλη που στήριξαν αρκετοί από τους «53» και την Ομπρέλα, αλλά με ιδιαίτερη θέρμη στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης και κομμάτι της δημοτικής ομάδας Ανοιχτή Πόλη που είχε στηρίξει στις τελευταίες εκλογές τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Σε ένα κρίσιμο σημείο για το ποια υποψηφιότητα θα προκριθεί προέκυψε και τρίτη υποψηφιότητα αυτή του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά που πρότεινε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο Διονύσης Τεμπονέρας και συμφώνησε ο Νίκος Παππάς. Η περίπτωση του κ. Τσουκαλά είχε ενδιαφέρον καθώς εξυπηρετούσε και την στρατηγική της διερεύνησης, ενώ ο ίδιος είναι υπέρμαχος της άποψης περί συγκλίσεων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το οξύμωρο όμως της ιστορίας είναι ότι προέκυψε και τέταρτη υποψηφιότητα καθώς έπεσε στο τραπέζι και το όνομα της Ολγας Μπαλαούρα από την Ανοιχτή Πόλη, ενώ πριν φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο είχε γίνει και κρούση στον καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος όμως αρνήθηκε.

Συζητήσεις σε περιφερειακό επίπεδο είχαν γίνει, όπως π.χ. με την πρόταση που υπήρξε να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός που δεν εγκαταλείπει το πόστο του αν και υπερθεματίζει για την ανάγκη αλλαγής σελίδας στην πόλη.

Οι υποψηφιότητες στις Περιφέρειες

Ήδη η Π.Γ. αποφάσισε να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξής υποψηφιότητες για τις περιφέρειες: τον Γιάννη Στέφο (Ηπειρο), Θεόδωρο Γαλιατσάτο (Ιόνια Νησιά), Σπύρο Δανέλλη (Κρήτη), Απόστολο Γκλέτσο (Στερεά Ελλάδα) και Γεωργία Ζεμπιλιάδου (Δυτική Μακεδονία-στηρίζεται και από το ΠαΣοΚ). Επίσης στηρίζει και την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Αττική, όπως και του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη. Στην Πελοπόννησο στηρίζεται ο ιατρός Μανώλης Μάκαρος, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στο νομό Μεσσηνίας και στη Θεσσαλία θα υποστηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα που στηρίζεται και από το ΠαΣοΚ.