Αντιμέτωπος με διώξεις και έρευνες σε πολυάριθμες δικαστικές υποθέσεις, ο Nτόναλντ Τραμπ, ο 77χρονος πρώην Αμερικανός πρόεδρος που δείχνει να είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές τo 2024, με άρθρο στο περιοδικό Newsweek επανέρχεται σε ένα θέμα που ρίχνει ακόμη σκιά στηv υποψηφιότητά του, την ρωσική παρέμβαση υπέρ του στις εκλογές του 2016.

Με τίτλο «The Real Victim of the Russiagate Hoax Wasn’t Me. It Was the American People» ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να εξηγήσει ότι ουδέποτε η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές υπέρ του και ότι το αληθινό θύμα αυτής της απάτης ήταν ο αμερικανικός λαός.

«Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Tζον Ντάραμ (John Durham) καθιστά σαφές πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι η “ρωσική απάτη” ήταν το πιο φρικτό όπλο της κυβέρνησής μας στην αμερικανική ιστορία. Ήταν ένα έγκλημα όπως κανένα άλλο», αναφέρει στην πρώτη παράγραφο του άρθρου του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πριν από επτά χρόνια, υπέβαλα υποψηφιότητα αντιμετωπίζοντας τις πιο διεφθαρμένες δυνάμεις και εδραιωμένα συμφέροντα στην πρωτεύουσα του έθνους μας. Η ατζέντα μου ήταν μια υπαρξιακή απειλή για ένα κατεστημένο της Ουάσιγκτον που πλούτισε και έγινε ισχυρό αιμορραγώντας την Αμερική.

Ορκίστηκα να σταματήσω τη μαζική παράνομη μετανάστευση, να τερματίσω τις παγκοσμιοποιητικές εμπορικές συμφωνίες, να τερματίσω το ξεπούλημα της χώρας μας στην κομμουνιστική Κίνα, να αντισταθώ στη μόνιμη γραφειοκρατία και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης και να σπάσω τον εθισμό των νεοσυντηρητικών σε ατελείωτους ξένους πολέμους. Σε απάντηση, μια μη εκλεγμένη φουρνιά στις ανώτερες τάξεις της κυβέρνησής μας, σε συνεννόηση με την υποψήφια τους, Χίλαρι Κλίντον, και τους συμμάχους τους στα μέσα ενημέρωσης, εξαπέλυσαν την de facto απόπειρα πραξικοπήματος, εις βάρος μου γνωστή ως Russiagate Hoax», γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Στόχος τους ήταν να αποτρέψουν την εκλογή μου, και σε περίπτωση αποτυχίας, να με πετάξουν από το αξίωμα ή να σαμποτάρουν την προεδρία μου, να υπονομεύσουν την ατζέντα μου στο Κογκρέσο, να μπλοκάρουν τις εσωτερικές μου μεταρρυθμίσεις και να παρέμβουν στην εξωτερική μου πολιτική. Για σχεδόν τρία χρόνια, διεξήγαγαν μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης και άνομες διώξεις με βάση το τερατώδες ψέμα ότι ήμουν προδότης της χώρας μου» υποστηρίζει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.

«Κατέστρεψαν αμέτρητες ζωές»

Σε συνέχεια των όσων εκφράζει στο άρθρο ο Τραμπ, διατυπώνει την άποψη ότι όσοι συνωμότησαν εναντίον του κατασκεύασαν πλαστά στοιχεία για να λάβουν παράνομα εντάλματα παρακολούθησης και να συκοφαντούν αθώους ανθρώπους μέσω διαρροών στα μέσα ενημέρωσης. «Προσέφεραν 1 εκατομμύριο δολάρια για έναν πλασματικό φάκελο που είχε γράψει ένας ξένος κατάσκοπος για να προσπαθήσει να με πλαισιώσει με προδοσία. Κατέστρεψαν αμέτρητες ζωές.

Η Έκθεση Ντάραμ γνώριζε ότι τα βασικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν από την αρχή ότι η θεωρία συνωμοσίας της Ρωσίας ήταν ένα ψέμα. Το FBI ξεκίνησε το κυνήγι μαγισσών του χωρίς κανένα ίχνος νόμιμων αποδεικτικών στοιχείων – και όταν κατά καιρούς έβρισκε αθωωτικές πληροφορίες, το κάλυψαν και συνέχισαν τη φάρσα», καταλήγει ο Τραμπ.

Στο άρθρο ης Δευτέρας στο Newsweek, ο Τραμπ κατηγόρησε τους πολιτικούς του εχθρούς για συνωμοσία για να τον ανατρέψουν μέσω της έρευνας “Russiagate”, επικαλούμενος μια έκθεση ειδικού εισαγγελέα Τζον Ντάραμ που δημοσιεύθηκε τον Μάιο και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η έρευνα δεν έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει από το FBI. Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται καθώς κάνει εκστρατεία για να γίνει υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2024, έχοντας μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων, παρά την αυξανόμενη σειρά νομικών υποθέσεων εναντίον του.

Τι ανέφερε το πόρισμα του ειδικού ανακριτή

Στις 309 σελίδες του πορίσματος ο Τζον Ντάραμ κατηγορεί το FBI ότι ξεκίνησε την έρευνα για πιθανή σύμπραξη του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία στην εκλογική μάχη του 2016 εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, βασισμένο μόνο σε « αστήρικτες πληροφορίες που δεν είχαν υποστεί την αναγκαία ανάλυση». Καταλογίζει επίσης στην ομοσπονδιακή υπηρεσία «προκατάληψη» υπέρ της υπόθεσης που εξαρχής είχε υιοθετήσει το FBI περί σύμπραξης Τραμπ – Ρώσων. Ακόμη χειρότερα για την υπηρεσία, της καταλογίζει ότι έκανε χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο στις έρευνες που αφορούσαν καταγγελίες εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Όπως είναι γνωστό, κατά την καμπάνια του 2016, χάκερ παραβίασαν τον διακομιστή μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών και έκλεψαν μηνύματα από τον προσωπικό λογαριασμό του Τζον Ποντέστα, προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, τα οποία μετά ανάρτησαν στο διαδίκτυο. Τα μηνύματα χρησιμοποιήθηκαν από τον υποψήφιο τότε των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ ως πολιτικό όπλο εναντίον της Κλίντον.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διεξήγαγαν έρευνα για να αποδείξουν ότι πίσω από τους χάκερ βρισκόταν η Ρωσία που προσπαθούσε να στηρίξει τις πιθανότητες νίκης του Τραμπ για την προεδρία. Η Ρωσία έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

Πηγή: ertnews