Ίσως οι περισσότεροι να μην το είχαν προσέξει στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, όταν είπε ότι από εδώ και πέρα οι ποινές που επιβάλλει η Δικαιοσύνη, όποιες κι αν είναι αυτές θα εκτελούνται στο ακέραιο. Λοιπόν σας πληροφορώ ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια θα εκτελούνται.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως μου εξήγησε ο υπουργός αυτό περιλαμβάνει και τα πλημμελήματα και έφερε ως παράδειγμα την φυλάκιση ακόμα και δύο ή τριών μηνών. Ο καταδικασθείς θα πρέπει να εκτίσει την ποινή για δύο ή τρεις μήνες στη φυλακή. Αφήστε που ορισμένοι κατηγορούμενοι δεν εμφανίζονται καν στα δικαστήρια όπου τους έχει επιβληθεί ακόμα και δύο χρόνια. Όλα αυτά τελειώνουν και όπως είπε ο υπουργός, «όποιος σκέφτεται να παρανομήσει ας το σκεφθεί δυο φορές, ή καλύτερα να μην σκεφθεί ποτέ, να παρανομήσει».

Μαθαίνω λοιπόν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα βρεθεί την Τετάρτη σε σύσκεψη στο Μαξίμου (με Παπασταύρου και Κοντογιώργη) για θέματα αυστηροποίησης ορισμένων διατάξεων του ποινικού κώδικα, αλλά και για θέματα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης

Όσον αφορά τον εμπρησμό, ο υπουργός μου είπε ότι είναι ήδη κακούργημα, συνεπώς δεν χρειάζεται αυστηροποίηση καθόσον τιμωρείται με δέκα χρόνια κάθειρξη και ισόβια εάν έχουμε θάνατο. Εκείνα όμως που θα αυστηροποιηθούν είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται για εμπρησμό εξ αμελείας. Θεωρούνται εξαιρετικά μικρά και θα δεκαπλασιαστούν.

***

Ανακούφιση στο Μαξίμου

Μια σχετική ανακούφιση καταγράφω ως μεγάλη μπορώ να την πω στα πέριξ του Μαξίμου και Πειραιώς με την απόφαση του Πατούλη να αποσύρει την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής, έστω κι αν είναι ασυνήθιστο να αποσύρεται ένας εν ενεργεία περιφερειάρχης, με το (κομματικό) χρίσμα στα χέρια του και κυρίως με δυναμική επανεκλογής.

Για την κατάληξη αυτή πληροφορούμαι ότι δεν υπήρχε καμία απευθείας γραμμή ανάμεσα στο Μαξίμου και στον κ. Πατούλη, αλλά είναι σχεδόν βέβαιον ότι κινήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνσή κομματικοί παράγοντες. Αφού η κατάσταση μετρήθηκε και ζυγίστηκε από κάθε πλευρά της, ο Γιώργος Πατούλης σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τον Γραμματέα του κόμματος και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και του ανακοίνωσε την απόφασή του. Μία διαβεβαίωση ότι οι σύμβουλοι που είχε στον νέο συνδυασμό υπό τον Χαρδαλιά παραμένουν, περιμένω να καταγραφεί. Όπως περιμένω να δω και τον επόμενο ρόλο του κ. Πατούλη.

***

Και το ευχαριστώ του Μητσοτάκη προς Πατούλη

Μιλώντας στη Μυτιλήνη στην εκδήλωση για τη στήριξη του Αλκιβιάδη Στεφανή στην περιφέρεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε γενικά για τις υποψηφιότητες που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Έκανε μία έμμεση αναφορά στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον οποίο η Πειραιώς δεν θα στηρίζει εκ νέου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023: «Θέλω να ευχαριστήσω και τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, τους οποίους αποφάσισε να μην στηρίξει εκ νέου η Νέα Δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας με νόημα πως «αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια αυτή την απόφαση».

***

Τα αναπάντητα ερωτήματα της 111 Πτέρυγας Μάχης

Υπάρχουν ακόμα, την ώρα που ολοκληρώνεται η ΕΔΕ, ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα για την έκρηξη στην αποθήκη των πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο. Για παράδειγμα ποίος ήταν ο ρόλος της πυροσβεστικής; Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική για την ύπαρξη πυρομαχικών και τι έκανε; Γιατί υπάρχουν μαρτυρίες ότι όχι μόνον ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, αλλά υπήρξε προς αυτήν προειδοποίηση ότι στο σημείο αυτό υπάρχουν πυρομαχικά.

Μάλιστα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν κοντά στα γεγονότα, μετά το πέρας της επιχείρησης ορισμένοι από την πυροσβεστική δήλωναν: «Α, δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν πυρομαχικά εκεί;». Δηλαδή κοτζάμ πτέρυγα μάχης και τι νόμιζαν ότι υπήρχαν στις αποθήκες; Κλινοσκεπάσματα; Και επιπλέον, όπως μου λένε, η Πυροσβεστική διέθετε επιβραδυντικό υγρό, το οποίο μπορούσε να το εκτοξεύσει στις αποθήκες, αλλά αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι εκείνη την ώρα έσβηνε κάποια χόρτα στο Βελεστίνο. Όσον αφορά τώρα γιατί δεν δόθηκε εντολή για την απομάκρυνση των πυρομαχικών της αποθήκης, έμαθα και τούτα: Για σκεφτείτε προς στιγμή πόσα φορτηγά γεμάτα με βόμβες θα χρειάζονταν για να απομακρυνθούν τα περίπου 2.000 πυρομαχικά από την αποθήκη; Και εάν συνέβαινε κάτι σ ένα από τα φορτηγά στον δρόμο ή εάν ένα φορτηγό το τύλιγαν οι φλόγες την ώρα που περνούσε από περιοχή όπου η φωτιά δεν είχε ακόμα σβήσει, δίπλα σε πολίτες; Τραγωδία…

***

Αναχώρησε ο Τσίπρας για διακοπές στην Καλιφόρνια

Αναχώρησε την Κυριακή το μεσημέρι με ενδιάμεσο σταθμό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για το ταξίδι coast to coast στην Αμερική (Καλιφόρνια, Λος Αντζελες, Χόλυγουντ, Ντίσνεϊ Λαντ ) ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα και τα δύο παιδιά του. Φεύγουν για long holidays, αφού θα παραμείνουν επί αμερικανικού εδάφους για 17 ημέρες. Επιστρέφουν στις 17 Αυγούστου.

Έτσι ο κ. Τσίπρας που εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (έως την εκλογή του νέου Προέδρου) δεν θα παρίσταται στις διαδικασίες για την ανάδειξη υποψηφίου δημάρχου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα κιόλας θα γίνει, μαθαίνω, μια επαναπροσέγγιση με τον Νίκο Παππά. Την συνάντηση με τον πρώην μπασκετμπολίστα θα την κάνουν (για να τον πείσουν) οι Νίκος Φίλης, ο πρώην Γραμματέας του κόμματος κ. Ρήγας και η Κατερίνα Κνήτου από το οργανωτικό. Εάν δεν καρποφορήσει αυτή η συνάντηση, τότε θα επιλεγεί εις εκ των Κώστα Ζαχαριάδη και Νίκο Φίλη για να διεκδικήσει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Δήμο Αθηναίων.

***

Χόρεψαν στην πλατεία Συντάγματος ως διαμαρτυρία για 49 χρόνια κατοχής

Δεν έμεινε ούτε ένας να μην συγκινηθεί. Νέα κορίτσια και αγόρια από την Κύπρο, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος και αφού βροντοφώναξαν ο ένας μετά τον άλλον «49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, χορεύοντας στην Πλατεία Συντάγματος. Ήταν μέλη του χορευτικού ομίλου του Πανεπιστημίου της Κύπρου που βρήκαν αυτόν τον συγκινητικό τρόπο για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για τα 49 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Ο χορευτικός όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Ελλάδα για παραστάσεις Επετειακού Χοροδράματος και Κυπριακών Παραδοσιακών χορών, περιοδεύοντας σε πόλεις, χωριά και νησιά θυμίζοντας στον Ελληνικό λαό το δράμα της Κύπρου και μεταδίδοντας τη περηφάνεια των νέων για τις παραδόσεις και τις ρίζες τους.

***

Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης στην Ρόδο

Να σταθούμε στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη που απηύθυνε και δημόσια συλλυπητήρια για το θάνατο των πιλότων του μοιραίου Canadair και επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε πως υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από Κύπριους πολίτες και επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συνδράμει την Ελλάδα όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές. Πέραν από τους πυροσβέστες και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που έστειλε στις εφετινές πυρκαγιές είχε προσφέρει 98 κατοικίες και χώρο πρασίνου στους πυρόπληκτους στο Μάτι. Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ και δώρισε στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα Εμπραέρ.

***

Ελλάς-Ινδία στρατιωτική διπλωματία

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας General Anil Chauhan. Εκεί συζήτησαν πέραν των άλλων και την εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας των δυο χωρών.

Δεν πέρασαν ούτε 25 μέρες και το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς με το Ινδικό Αντιτορπιλικό (Α/Τ) INS CHENNAI στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και προχωρητικών ελιγμών. Το επόμενο ραντεβού τον Σεπτέμβριο με την συμμετοχή Μαχητικών Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην μεγάλη αεροπορική άσκηση στην Ινδία. Και έπεται συνέχεια.

***

Ο Ομπάμα πήγε Πάτμο;

Μου λένε ότι σε ψαροταβέρνα της Πάτμου, μια ζεστή νύχτα το περασμένο Σάββατο, οι θαμώνες (ανάμεσά τους και ξένοι τουρίστες) πήραν θέσεις μάχης με τα κινητά τους, έτοιμοι να βιντεοσκοπήσουν τον άγνωστο επισκέπτη της ταβέρνας, ο οποίος έστειλε ως… προπομπό καμιά δεκαριά άνδρες της ασφάλειας και ένα περιπολικό. Ορισμένοι ρωτούσαν, «μα με τόση φρουρά που πρώτη φορά είδε η ταβέρνα» εάν θα ερχόταν ο Ομπάμα στην ταβέρνα της Πάτμου, ή εάν δεν ήταν ο Ομπάμα μήπως θα ήταν ο Τομ Χανκς; Είχαν πιάσει θέσεις με τα κινητά τους να σημαδεύουν την είσοδο περιμένοντας τον υψηλό επισκέπτη. Πλην όμως γρήγορα απογοητεύθηκαν βλέποντας ένα πολιτικό στέλεχος να έρχεται στην ταβέρνα μαζί με την γυναίκα του. Οποία απογοήτευση αλήθεια με τους Έλληνες θαμώνες ακόμα να διερωτώνται γιατί τόση παρουσία «φουσκωτών» ο εν λόγω κύριος;