Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει καταστήσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ένα αφιλόξενο μέρος,  το Πουκέτ, μεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο πόλος έλξης για πολλούς πλούσιους Ρώσους. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων επιχειρηματιών έχουν απομακρυνθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να βρίσκουν φιλική υποδοχή στην Ταϊλάνδη.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Alexander Nakhapetov έχει βρει ένα ιδανικό κρησφύγετο, το Πουκέτ, συχνάζοντας στα παραδοσιακά ατμόλουτρα της περιοχής που άνοιξαν εκ νέου τις «πύλες» τους πέρυσι. Και  δεν είναι ο μόνος.

Οι πωλήσεις σε βίλες αυξήθηκαν στο νησί κατά 82%, εκ των οποίων περίπου οι μισές αγοράστηκαν από Ρώσους, σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο Knight Frank Thailand. Την ίδια ώρα, δεκάδες εστιατόρια μέχρι πολυτελείς σάουνες έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους στην περιοχή στοχεύοντας στους νέους πελάτες.

Φωτ.: Miltiadis Fragkidis/ Unsplash

Αύξηση άνω του 1.000% στις αφίξεις Ρώσων

Περίπου 791.574 Ρώσοι υπήκοοι έφτασαν στην Ταϊλάνδη μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, μια αύξηση άνω του 1.000% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού της Ταϊλάνδης. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς πέταξαν απευθείας στο αεροδρόμιο του Πουκέτ και αποτέλεσαν τη Νο 1 πηγή τουριστών για το νησί φέτος, σύμφωνα με την Ένωση Τουριστών του Πουκέτ.

Οι Ρωσόφωνοι αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό αγοραστών οι μεγαλύτεροι αγοραστές στο Πουκέτ στο FazWaz Property Group, δήλωσε ο Christian Steinbach, διευθυντής πωλήσεων, ο οποίος πέρυσι έκανε μία από τις πιο προσοδοφόρες συμφωνίες του όταν ένας Ρώσος αγοραστής απέκτησε 16 βίλες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ένδειξη της σημασίας του νησιού για την επέκταση της διπλωματικής εμβέλειας της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ασία, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άνοιξε επίσημα προξενείο στο Πουκέτ τον Ιούλιο και συναντήθηκε με τον Ταϊλανδό ομόλογό του. Το διπλωματικό γραφείο βρίσκεται εντός της Royal Phuket Marina, μιας παραθαλάσσιας κοινότητας που περιλαμβάνει μαρίνα για σκάφη αναψυχής, διαμερίσματα και αυτόνομες βίλες με τιμές με τις τιμές να ξεκινούν από 300.000 δολάρια έως πολλά εκατομμύρια.

Φωτ.: Ratul Ghosh/ Unsplash

Φυσικά η χώρα είναι φιλόξενη και για τους υπερπλούσιους της Ρωσίας. Το 72 μέτρων γιοτ Cloudbreak που θεωρείται  ότι ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα των ακινήτων Alexander Svetakov, εντοπίστηκε στο Πουκέτ τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ ο δισεκατομμυριούχος των δομικών υλικών Igor Rybakov πραγματοποίησε μαθήματα επιχειρηματικής καθοδήγησης για μια ομάδα 20 ατόμων στο νησί τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, οι Ταϊλανδοί προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στις ανάγκες και τις συνήθειες των Ρώσων επισκεπτών. Το διεθνές αεροδρόμιο του Πουκέτ κάνει ανακοινώσεις στα ρωσικά και πολλά ονόματα καταστημάτων και πινακίδες δρόμων είναι γραμμένα στο κυριλλικό αλφάβητο.

Η Ταϊλάνδη έχει διευκολύνει την είσοδο στη χώρα, ιδίως για όσους φέρνουν χρήματα επενδύσεις, όπως στις βιομηχανίες πληροφορικής, κοινωνικών μέσων και κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Prakaipeth Meechoosarn, επικεφαλής πωλήσεων ακινήτων στο Πουκέτ στη μονάδα Ταϊλάνδης της CBRE Group Inc.