Τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών στην περιοχή Καράμπα στη Ν.Αγχίαλο θα εξετάσουν οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα αλλά και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Για την ώρα πάντως ο μέχρι πρότινος διοικητής της 111 ΠΜ έχει απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του και έχει αποσπαστεί στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ.

Το περιστατικό είναι πρωτοφανές με τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Γεώργιο Καμπά να το χαρακτηρίζει αδιανόητο.

Πώς έσωσαν τα πυρομαχικά στη Ρόδο

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των πυρκαγιών στη χώρα μας τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν κινδυνεύσει αρκετά στρατόπεδα. Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Βήμα» αναφέρουν ότι η πιο επικίνδυνη ήταν εκείνη στη Ρόδο καθώς πλησίασε το στρατόπεδο της Επιλαρχίας. Ο διοικητής έδωσε τότε εντολή εκκένωσης ενώ δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν και οι αποθήκες πυρομαχικών των αρμάτων μάχης.

Τα πυρομαχικά φορτώθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε ασφαλές σημείο μέχρι η φωτιά να απομακρυνθεί από το στρατόπεδο. Μάλιστα, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων η διαδικασία αυτή κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών επαναλήφθηκε τρεις φορές.

Τι δεν έκαναν στην Αγχίαλο

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχουν οι επιτελείς των ΕΔ η φωτιά δεν πλησίασε την αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο αλλά οι εκρήξεις σημειώθηκαν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Στην περίπτωση αυτή ωστόσο και εφόσον η αποθήκη δεν είναι υπόγεια προβλέπεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος κάτι που στην περίπτωση αυτή δεν έγινε.