Σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία, που εκδηλώθηκε αρχικά στην Παλαιοβαρβάσαινα, νοτιοανατολικά του Δήμου Πύργου. Η φωτιά παρουσιάζει πλέον καλή εικόνα και είναι σε ύφεση το  πύρινο μέτωπο πέρα από τη Σαλμώνη και την Αρχαία Ολυμπία. Οι επίγειες δυνάμεις ενσιχύθηκαν το απόγευμα από αέρος, με αεροσκάφος Έρικσον, δύο Καναντέρ αλλά και τρία μικρότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Πλέον από την φωτιά δεν υπάρχει κίνδυνος για τα χωριά, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα αν και οι φλόγες κατάφεραν να φτάσουν στα 800 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 14:00 το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης των παραπάνω περιοχών με κατεύθυνση προς Αρχαία Ολυμπία.

Στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ένα ακόμη μέτωπο υπάρχει στην περιοχή Φαναράς της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου επίσης επιχειρούν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης πέριξ του αρχαιολογικού χώρου και του Κρόνιου λόφου, υπό το φόβο επέκτασης πυρκαγιάς προς τα εκεί.

Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό – «Εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα οι φωτιές»

Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για απόπειρα εμπρησμού στο χωριό Μουριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προχώρησαν οι αρχές.

«Δύο εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα, του δήμου Πύργου», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε μία ακόμη φωτιά κοντά στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή Φαναράς».

Όσον αφορά στην εξέλιξη των πύρινων μετώπων, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η μία εστία της φωτιάς στην Παλαιοβαρβάσαινα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καρούτες, παρουσιάζει μια καλή εικόνα, ενώ η δεύτερη εστία φωτιάς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη».

Σχετικά με την φωτιά στην περιοχή Φαναράς, της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε ότι «πάλι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η πυρκαγιά παρουσιάζει μία καλή εικόνα».

Πάντως και στις δύο περιοχές της Ηλείας επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να ελέγξουν τις πυρκαγιές και να μην απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.