Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα σε Αφρικανούς ηγέτες ότι η Μόσχα σέβεται την ειρηνευτική τους πρόταση για την Ουκρανία και ότι τη μελετά προσεκτικά.

«Εξετάζουμε με σεβασμό τις πρωτοβουλίες σας και τις μελετούμε προσεκτικά», δήλωσε ο Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη. «Στο παρελθόν, οι αποστολές μεσολάβησης μονοπωλήθηκαν από χώρες με λεγόμενη προηγμένη δημοκρατία. Σήμερα η Αφρική είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει να επιλυθούν προβλήματα που φαίνονται να είναι έξω από τη βασική ζώνη του ενδιαφέροντός της», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία αυξάνει τις προμήθειες τροφίμων προς την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων κάποιων δωρεάν αποστολών σιτηρών που ανακοίνωσε μία ημέρα νωρίτερα και ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας με την αφρικανική ήπειρο.

Οι Αφρικανοί ηγέτες παρουσίασαν την ειρηνευτική τους πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα στον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά η πρόταση δεν έχει τύχει ιδιαίτερης στήριξης σε καμία από τις δύο πλευρές.

Ο Πούτιν αρχικά τη χαιρέτησε παραθέτοντας έναν κατάλογο με τις ρωσικές καταγγελίες εναντίον της Ουκρανίας και της Δύσης, ενώ ο Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα μιας κατάπαυσης πυρός που θα άφηνε τη Ρωσία να έχει υπό τον έλεγχό της σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο να ανασυνταχθούν.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει κάποια όπλα στην Αφρική δωρεάν για να ενισχύσει την ασφάλεια στην ήπειρο και να συνεργαστεί πιο στενά με τις αφρικανικές υπηρεσίες επιβολής νόμου και πληροφοριών.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του αυξάνει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ