Ένα ελικόπτερο έκανε δώρο στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να διευρύνει τις συμμαχίες της και να εξασφαλίσει τη στήριξη Αφρικανών ηγετών.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα είναι μεταξύ των ηγετών που συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη. Το υπουργείο Πληροφοριών της χώρας του επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν του δώρισε ένα ελικόπτερο και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες ο Μνανγκάγκουα αποβιβάζεται ή κάθεται μέσα στην καμπίνα, πίσω από ένα τραπεζάκι όπου διακρίνονται ποτήρια με λευκό κρασί και ένα μπολ με φρούτα.

«Αυτό το πουλί θα πετά σύντομα στον ουρανό μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νικ Μανγκουάνα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Στην πολιτική ηγεσία της Ζιμπάμπουε έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για διαφθορά και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο 80χρονος Μνανγκάγκουα, που διεκδικεί την επανεκλογή του στις εκλογές του επόμενου μήνα, αποδίδει εδώ και πολύ καιρό τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας του στις δυτικές κυρώσεις. «Τα θύματα των κυρώσεων πρέπει να συνεργάζονται», δήλωσε ο ίδιος σε ένα βίντεο όπου διακρίνεται όρθιος, μπροστά στο ελικόπτερο.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είπε ότι η Ζιμπάμπουε είναι μία από τις έξι αφρικανικές χώρες που θα παραλάβουν δωρεάν σιτηρά από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP