Στο παράλληλο τμήμα Giornate Degli Autori 2023 του 80ού κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας θα προβληθεί η ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» παραγωγή της Ιωάννας Μπολομύτη (ΑΤΑΛΑΝΤΗ Α.Ε) και σε συμπαραγωγή και εκτέλεση παραγωγής της εταιρείας ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Τσιαντούλας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Νικόλα Μίχα, Βασίλης Τσιγκριστάρης και Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, είναι η τελευταία μέχρι σήμερα δημιουργία του γνωστού και ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη ταινιών όπως ο «Ξεναγός» και «Απόστρατος».

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας, «κατά τη διάρκεια ενός ολοήμερου μπάνιου στα Λιμανάκια της Βάρκιζας, ο τριαντάχρονος Δημοσθένης – πρώην ηθοποιός, νυν δημόσιος υπάλληλος – συνδράμει τον κολλητό του Νικήτα – επίσης πρώην ηθοποιός, νυν φέρελπις κινηματογραφιστής, στην συγγραφή του σεναρίου της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας. Πηγή έμπνευσης μια σειρά από γεγονότα γύρω από την μικροσκοπική ημίαιμη Κάρμεν.

Πριν δύο καλοκαίρια, ο Δημοσθένης εγκλωβίστηκε στην Αθήνα λόγω θεμάτων υγείας του πατέρα του. Αυτό αποδείχθηκε ιδανική δικαιολογία για να ανοίξει ξανά παρτίδες με τον μέχρι πρόσφατα σύντροφό του Πάνο. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον χωρισμό, ο Πάνος απέκτησε την τρισχαριτωμένη Κάρμεν κάτι το οποίο σύντομα μετάνιωσε. Αντίστοιχα, όλα δείχνουν πως και ο Δημοσθένης μετάνιωσε που χώρισε τον Πάνο. Ή μήπως όχι;

Παλεύοντας να μετατρέψουν τα αληθινά γεγονότα σε κινηματογραφική ταινία, Νικήτας και Δημοσθένης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Νο.1 κανόνα της θεωρίας του σεναρίου: στο τέλος της ιστορίας ο ήρωας αλλάζει. Μέσα από τη σύγκρουση για την ερμηνεία των γεγονότων του καλοκαιριού με την Κάρμεν, η πολύχρωμη φιλία τους θα αλλάξει κεφάλαιο.»

Εκτός από την σκηνοθεσία της ταινίας, ο Μαυροειδής συνυπογράφει το σεναριο με τον Ξενοφώντα Χαλάτση και είναι συμπαραγωγός. Ανάμεσα στους υπόλοιπους συντελεστές θα βρούμε τη Λίβια Νερουτσοπούλου (μοντάζ), την Αλίκη Κούβακα (σκηνικά), και την Κατερίνας Ζούρα (κοστούμια).

Η ταινία γυρίστηκε με την υποστήριξη του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και του ΕΚΟΜΕ.