Η Τουρκία έδωσε τελικά προφορική άδεια για να γίνει θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κοινοποιηθεί η γραπτή άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, είχε γίνει σχετικό αίτημα, το οποίο προφορικώς έγινε αποδεκτό και πλέον από το Πατριαρχείο περιμένουν την επίσημη θετική απάντηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δεν χορήγησε αρχικά άδεια για την λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά. Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε: «Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν».

Την εξέλιξη είχαν χαρακτηρίσει «δυσάρεστη» διπλωματικές πηγές.

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος» σχολίαζαν.

«Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους» ανέφεραν.