Κλειδώνει η παράταση των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει και αξιολογεί το αίτημα του ΕΣΠΕΝ (προμηθευτές ρεύματος) που ζητά την παράταση του σημερινού καθεστώτος της αγοράς έως και τον Δεκέμβριο προκειμένου να γίνει σωστή προετοιμασία των παρόχων και των καταναλωτών για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η παράταση

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει τις αποφάσεις της, αν και άλλες πηγές αναφέρουν πως θεωρείται κλειδωμένη η παράταση της ισχύος των μέτρων που θεσπίστηκαν το περσινό καλοκαίρι μέχρι και το τέλος του 2023.

Πληροφορίες φέρουν τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να χρειάζεται επιπλέον χρόνο διαβούλευσης με τους συμμετέχοντες στην αγορά αλλά και σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην παράταση και φυσικά σημαντικότερος λόγος, όπως σημειώνε στον ΟΤ αρμόδια πηγή, είναι να μην προκληθεί αναστάτωση στην αγορά και τους καταναλωτές.

Πλαφόν, επιδοτήσεις και τιμολόγια

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει ο ΟΤ, αυτό θα σημαίνει πως στη χονδρεμπορική αγορά θα συνεχίζει να ισχύει το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πωλούν, θα είναι εφικτή η επιδότηση των λογαριασμών – αν απαιτείται, θα παραμείνει παγωμένη η ρήτρα αναπροσαρμογής και επιπλέον θα συνεχίσει να τρέχει το καθεστώς της ανακοίνωσης των τιμών ρεύματος του επόμενου μήνα την 20η ημέρα του τρέχοντος μήνα.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα έληγαν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η επάνοδος στην κανονικότητα απαιτούσε έναν επαρκή χρόνο για την ενημέρωση των τελικών καταναλωτών ως προς την αλλαγή των συμβάσεων.

Ωστόσο, εν μέσω θέρους, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σύγχυση στους πελάτες των παρόχων, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα τιμολόγησης που είχε προτείνει η ΡΑΑΕΥ.

Από την 1η Οκτωβρίου κανονικά θα πρέπει να επανέλθει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αλλά οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν στις 31 Ιουλίου επιστολές στα εκατομμύρια των πελατών τους ενημερώνοντας τους για την αλλαγή των συμβάσεων. Επιπλέον θα χρειαζόταν να τους πληροφορήσουν και για τον μηχανισμό της ρήτρας δύο μήνες πριν την εφαρμογής του. Κάτι που είναι επισφαλές με δεδομένη τη ρευστότητα στις τιμές ενέργειας.

Επιχορήγηση Αυγούστου

Εξάλλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ΥΠΕΝ θα επιχορηγήσεις του λογαριασμούς ρεύματος και τον Αύγουστο.

Σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείονται και σήμερα, λένε οι πληροφορίες του ΟΤ.

Πηγές θέλουν το ύψος της επιδότησης να είναι στα επίπεδα του Ιουλίου δηλαδή στα 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα.