Με βηματοδότη βγήκε από το καρδιολογικό τμήμα του ιατρικού κέντρου Σέμπα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να είναι παρών στην ψηφοφορία που θα γίνει αργότερα σήμερα στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, για να εγκριθεί αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που εγγράφεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και προκαλεί αντιδράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις εδώ και μήνες.

Εν τω μεταξύ αναβάλλεται η τριμερής σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, καθώς όπως ανέφεραν πήγες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) την Κυριακή, η επίσκεψη στη Λευκωσία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ακυρώθηκε λόγω της χειρουργικής επέμβασης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και ως εκ τούτου αναβάλλεται η τριμερής Σύνοδος μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αναιρεί τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει κυβερνητικές ή υπουργικές αποφάσεις αν τις κρίνει «παράλογες». Εάν εγκριθεί, κάτι που θεωρείται βέβαιο με δεδομένη την ισορροπία ισχύος στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία, θα είναι η πρώτη από τις μεταρρυθμίσεις που θα τεθεί σε ισχύ, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του συστήματος δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον Νετανιάχου, η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ.

Το θέμα διχάζει την ισραηλινή κοινωνία εδώ και πάνω από έξι μήνες. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν συχνά σε μαζικές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την αποδυνάμωση του συστήματος δικαιοσύνης. Το τελευταίο διάστημα, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση συναντά ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση στις τάξεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού. Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης τη χαρακτηρίζουν απειλή για τη Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters