Ο θάνατος του Τρέβορ Φράνσις, το απόγευμα της Δευτέρας (24/7), σόκαρε την ποδοσφαιρική -και όχι- μόνο Αγγλία. Ο παλαίμαχος διεθνής επιθετικός πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι που διατηρούσε στην Μαρμπέγια της Ισπανίας, μένοντας εκεί για έξι μήνες τον χρόνο. Ήταν μόλις 69 ετών.

Το 2012 είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά έκτοτε δεν είχαν αναφερθεί νέα προβλήματα υγείας. Αντιθέτως οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν έκαναν λόγο για έναν γεμάτο ενέργεια άνθρωπο.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η οικογένειά του με ανακοίνωση που εξέδωσε. Ακολούθησαν δεκάδες συλλυπητήρια από πρόσωπα και ομάδες.

Ποιος ήταν ο Τρέβορ Φράνσις

Ο Φράνσις υπήρξε μια θρυλική μορφή των αγγλικών γηπέδων, διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία κυρίως από τις αρχές των 70s ως τα μέσα των 80s. Συνολικά αγωνίστηκε σε εννέα ομάδες, δύο εκ των οποίων στην Ιταλία (Σαμπντόρια, Αταλάντα), και μέτρησε 52 συμμετοχές με το εθνόσημο έχοντας σκοράρει δώδεκα φορές.

Ήταν μάλιστα μέλος της αποστολής που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία.

Ο πρώτος παίκτης του εκατομμυρίου

Σπουδαίος γκολτζής στην ακμή της καριέρας του, είχε μάλιστα πετύχει καρέ σε αγώνα της Μπέρμιγχαμ ανήμερα των 17ων γενεθλίων του.

Πέραν των κατορθωμάτων του εντός γηπέδου, το όνομά του θα ‘ναι πάντα συνυφασμένο με το ρεκόρ μεταγραφής στην Αγγλία της εποχής, καθώς το κόστος μεταγραφής του στη Νότιγχαμ Φόρεστ το 1979 είχε υπερβεί το ένα εκατομμύριο λίρες και είχε καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ο προπονητής Μπράιαν Κλαφ είχε επιμείνει πολύ κι η απόσβεση της δαπανηρής αυτής μεταγραφής δεν άργησε να γίνει. Άλλωστε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήταν ο μοναδικός σκόρερ του αγώνα κόντρα στην Μάλμε, διαμορφώνοντας το 1-0 στις καθυστερήσεις του πρώτου μισού.

Στην πορεία εκείνη ως την κορυφή της Ευρώπης η Φόρεστ είχε αποκλείσει και την ΑΕΚ με δύο νίκες. Την επόμενη σεζόν επανέλαβε το κατόρθωμά της, επικρατώντας με το ίδιο σκορ του Αμβούργου, αλλά ο Φράνσις ήταν τραυματίας, με συνέπεια να χάσει και το EURO.

Ως χαρακτήρας ο εκλιπών προστάτευε την ιδιωτική ζωή του. Ήταν χαμηλών τόνων και σχετικά κλειστός χαρακτήρας, αλλά με υψηλή αίσθηση του χιούμορ και φανατικός της μουσικής. Πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε δει με φίλους τη συναυλία του Ροντ Στιούαρτ στο Μπέρμιγχαμ.

Τον Απρίλη του 2017 ο Φράνσις είχε χάσει τη σύζυγό του, Χέλεν-Φράνσις, από καρκίνο.