Άλλη μια δύσκολη νύχτα πέρασαν πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και πολίτες στις περιοχές που μαίνονται πυρκαγιές. Από τη μία στη Ρόδο και από την άλλη σε Δυτική Αττική και Λακωνία, η μάχη με τις φλόγες είναι αδιάκοπη υπό τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η εικόνα βελτιώνεται όσο περνούν οι ώρες, ταυτόχρονα όμως οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις δεν παύουν να επιχειρούν προκειμένου η κατάσταση σε κάθε μέτωπο να ελεγχθεί ολοκληρωτικά.

Το γεγονός πως η πρόσβαση δεν είναι εφικτή σε όλα τα κομμάτια των μετώπων δεν διευκολύνει την πυρόσβεση.

Ρόδος

Πρόκειται για το μέτωπο που ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων. Από νωρίς το πρωί επιχειρούν ξανά εναέρια (τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα) έτσι ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της με κατεύθυνση τα Λάερμα. Ήταν το μέτωπο με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα

Αντίθετα το μέτωπο στον Προφήτη Ηλία έχει περιοριστεί αισθητά.

Δυτική Αττική

Σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά «καντηλάκια» που απειλούν. Γι’ αυτό και όλο το βράδυ πυροσβέστες δεν σταμάτησαν την κατάσβεση σημείων που έκαιγαν, διότι δημιουργούνται συνεχώς νέα και απειλητικά.

Ήδη έχει δοθεί εντολή απογείωσης έξι μέσων (τριών αεροσκαφών και τριών ελικοπτέρων) προκειμένου να υπάρξει επανάληψη του χθεσινού σκηνικού με σχεδόν σβησμένες εστίες που πήραν εκ νέου διαστάσεις θέτοντας σε κίνδυνο σπίτια και φυσικά τεράστιες εκτάσεις δάσους.

Λακωνία

Τουλάχιστον σε ύφεση είναι η φωτιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Οι νυν εστίες αντιμετωπίζονται από πεζοπόρα τμήματα τη στιγμή που συνδράμουν και τέσσερα αεροσκάφη. Πεύκα και ελαιώνες έχουν παραδοθεί.

Υψηλός κίνδυνος σε πέντε Περιφέρειες

Όπως προκύπτει από τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Με δεδομένο άλλωστε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Τρεις οι συλλήψεις στην Κρήτη

Εν μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη τρεις συλλήψεις ανδρών, οι οποίοι εκτελούσαν θερμές εργασίες και από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές: Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Ηρακλείου και Σητεία.