Ο Ιούλιος θα είναι πιθανότατα ο θερμότερος μήνας της Γης εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, δήλωσε ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, ενώ επίμονο κύμα καύσωνα «έψησε» τμήματα του νότου των ΗΠΑ.

Ο Σμιντ έκανε την ανακοίνωση στη διάρκεια συνάντησης στην έδρα της NASA στην Ουάσινγκτον, στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του οργανισμού για το κλίμα και άλλοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον και η επικεφαλής επιστήμονας και ανώτερη σύμβουλος για το κλίμα Κέιτ Κάλβιν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού που έφερε την κλιματική κρίση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας: Θανατηφόρες πλημμύρες έπληξαν τη Νέα Αγγλία, ο καπνός των καναδικών πυρκαγιών έπνιξε τις πόλεις των ΗΠΑ και θερμοκρασίες ρεκόρ στις ΗΠΑ λόγω καύσωνα.

«Βλέπουμε πρωτοφανείς αλλαγές σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Σμιντ. Αν και οι αλλαγές μπορεί να είναι ανησυχητικές δεν αποτελούν έκπληξη για τους επιστήμονες, πρόσθεσε. «Υπήρξε μια αύξηση των θερμοκρασιών από δεκαετία σε δεκαετία καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών» ανέφερε.

Το 2024 θα είναι ακόμη πιο θερμό από το 2023

Σύμφωνα με την ανάλυση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της NASA, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα.

Όλη αυτή η ζέστη, δήλωσε ο Schmidt, «σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες» ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Ενώ οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η Γη έχει 50% πιθανότητα να σημειώσει αυτό το ρεκόρ φέτος, άλλα μοντέλα λένε ότι η πιθανότητα φτάνει το 80%, είπε.

Το Ελ Νίνιο θα κορυφωθεί στο τέλος του 2023

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το 2024 θα είναι ακόμη πιο θερμό από το 2023, καθώς το Ελ Νίνιο, που είναι γνωστό για την τάση του να αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, θα κορυφωθεί πιθανότατα προς το τέλος του έτους.

Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο, από το 2014 έως το 2016, οδήγησε κάθε ένα από αυτά τα έτη να σπάσει διαδοχικά το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας και το 2016 είναι σήμερα το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, δήλωσε ο Σμιντ.

Οι εμπειρογνώμονες έκρουσαν στη συνάντηση τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που βιώνει η Γη και δήλωσαν ότι συνδέονται άμεσα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν και απέφυγαν να κατονομάσουν την πηγή της πλειονότητας αυτών των εκπομπών, τα ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.