Ένας καρχαρίας που κολυμπάει στραβά και ένας άλλος που φαίνεται προσηλωμένος σε ένα αντικείμενο, που όμως δεν υπάρχει στη θάλασσα. Αυτά βρήκαν ένας βιολόγος και ένας περιβαλλοντολόγος, που ήθελαν να διαπιστώσουν αν στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα οι καρχαρίες παίρνουν… ναρκωτικά από αυτά που πετάνε οι λαθρέμποροι.

Με τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών που ξεβράζονται στις παραλίες και ανασύρονται από τον ωκεανό από τις Αρχές κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος βιολόγος Tom Hird θέλησε να διερευνήσει αν οι καρχαρίες έχουν καταπιεί κοκαΐνη ή όχι στο πλαίσιο της νέας τηλεοπτικής σειράς «Cocaine Sharks»,  η οποία θα κάνει πρεμιέρα την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της αγαπημένης «Shark Week» του Discovery Channel.

Στο πρόγραμμα ο Hird και η περιβαλλοντική επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Tracy Fanara διεξάγουν μια σειρά πειραμάτων σε καρχαρίες στα ανοικτά των Florida Keys, όπου οι ψαράδες φέρονται να έχουν διηγηθεί ιστορίες για ψάρια εθισμένα στα ναρκωτικά.

Το πείραμα

Ο δυο τους βούτηξαν κάτω από το νερό και παρατήρησαν μερικούς καρχαρίες να συμπεριφέρονται περίεργα. Τους πέταξαν πακέτα που ήταν παρόμοια σε μέγεθος και σχήμα με μπάλες κοκαΐνης. Τοποθέτησαν τις ψεύτικες μπάλες δίπλα σε ομοιώματα κύκνων και σοκαρισμένοι είδαν τους καρχαρίες να κατευθύνονται κατευθείαν προς τις μπάλες και να τις δαγκώνουν, με έναν καρχαρία μάλιστα να αρπάζει μία και να απομακρύνεται.

Για το τελικό τους πείραμα, σύμφωνα με τη New York Post, έριξαν απομιμήσεις δεμάτων κοκαΐνης από ένα αεροπλάνο για να προσομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ναρκωτικά θα μπορούσαν πραγματικά να μπουν στο οικοσύστημα των καρχαριών. Πολλά είδη έκαναν στροφή προς τις απομιμήσεις, παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Ο Hird δήλωσε ότι τα πειράματά τους δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχουν εθισμένοι στα ναρκωτικά καρχαρίες που καταναλώνουν κοκαΐνη στα ανοιχτά της Φλόριντα. Για να βγει ένα τέτοιο συμπέρασμα θα πρέπει να γίνουν νέα πειράματα και να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι καρχαρίες ανταποκρίθηκαν με τέτοιο τρόπο. «Δεν έχουμε ιδέα τι μπορεί να κάνει η κοκαΐνη στον καρχαρία» δήλωσε ο Hird στο Live Science.