Με τον αριθμό των δορυφόρων και των διαστημικών σκουπιδιών να αυξάνεται ραγδαία, ο κίνδυνος καταστροφικών αλυσιδωτών συγκρούσεων μεγαλώνει με εκθετική πρόοδο.

Σε διάστημα έξι μηνών, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι δορυφόροι του Starlink, της υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου που προσφέρει η SpaceX του Ιλον Μασκ, αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία 25.000 φορές για να αποφύγουν συγκρούσεις.

«Οι ελιγμοί διπλασιάζονται κάθε έξι μήνες. Το πρόβλημα με τις εκθετικές τάσεις είναι ότι ανεβαίνουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς πολύ γρήγορα» σχολίασε στο Space.com ο Χιου Λιούις του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία..

Το πρόβλημα δεν μπορεί παρά να ενταθεί, καθώς μέχρι σήμερα η SpaceX έχει εκτοξεύσει μόνο 4.000 δορυφόρους από τους 30.000 που προβλέπει το τελικό σχέδιο. Και η SpaceX δεν είναι ο μόνος παίκτης στην αγορά: το Project Kuiper της Amazon, το Guowang της Κίνας και η εταιρεία OneWeb επίσης σχεδιάζουν την εκτόξευση χιλιάδων δορυφόρων.

Στη χειρότερη περίπτωση η κατάσταση θα οδηγούνταν στο λεγόμενο «Σύνδρομο του Κέσλερ», στο οποίο τα συντρίμμια από μια πρώτη σύγκρουση προκαλούν νέες συγκρούσεις σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που τελικά εμποδίζει την πρόσβαση στο Διάστημα για χρόνια.