Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη. Οι παραλίες της, πανέμορφες και εντυπωσιακές, προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από όλον τον κόσμο, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαμόρφωση της μοναδικής εικόνας της χώρας, όπως και στην οικονομία της. Όσο για εμάς τους Έλληνες, αποτελούν στοιχείο συνυφασμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας.

Δυστυχώς, οι ελληνικές ακτές είναι εδώ και δεκαετίες θύμα της ρύπανσης. Η αλόγιστη χρήση πλαστικού, οι καταναλωτικές συνήθειες, η αδιαφορία για τον δημόσιο χώρο και η αμέλεια έχουν συντελέσει στη συσσώρευση απορριμμάτων που επηρεάζουν την αισθητική του τοπίου, επιδρούν στη βιοποικιλότητα, ενώ πλήττουν την οικονομία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Η αντιμετώπιση της παράκτιας ρύπανσης είναι το «μεγάλο στοίχημα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Αιχμή του δόρατος σε αυτήν την διαρκή προσπάθεια είναι ο «Τυφώνας», το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος.

Με μήκος 72 μέτρα, πέντε φουσκωτά σκάφη και 35μελές πλήρωμα, ο «Τυφώνας» είναι το μοναδικό σκάφος στη Μεσόγειο που εστιάζει τη δράση του στον καθαρισμό ακτών. Πλέει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με στόχο να συλλέξει και απομακρύνει απορρίμματα από απρόσιτες και δυσπρόσιτες ακτές.

Από την έναρξη της δραστηριοποίησής του τον Ιούλιο 2019 μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό της νησιωτικής ακτογραμμής και μέρους της ηπειρωτικής, ενώ έχει ξεκινήσει έναν δεύτερο κύκλο επαναληπτικών καθαρισμών σε νησιά. Στο διάστημα αυτό, η ομάδα του «Τυφώνα» έχει σαρώσει 658.915 μέτρα ακτογραμμής, έχει καθαρίσει περισσότερες από 3.000 ακτές και έχει απομακρύνει 550 τόνους απορριμμάτων.

Τα απορρίμματα αυτά, στην πλειονότητά τους πλαστικά μίας χρήσης, κομμάτια σκληρού πλαστικού, αλιευτικά εργαλεία, σχοινιά και φελιζόλ, μαρτυρούν την έκταση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράκτιας ρύπανσης στην Ελλάδα. Καθώς τα απορρίμματα που συλλέγονται καθημερινά καταγράφονται σε ειδική εφαρμογή και ζυγίζονται, προσφέρουν πλούτο δεδομένων στην ερευνητική κοινότητα και μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμη αφετηρία για τη διαμόρφωση πολιτικών προστασίας της παράκτιας ζώνης.

Επίσης, αξιοποιώντας τις πολλές του δυνατότητες, ο «Τυφώνας» φιλοξενεί ερευνητικές ομάδες από ελληνικά πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας έμπρακτα την επιστημονική τους έρευνα για τη θαλάσσια ρύπανση και την προστασία της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.

Η καθημερινότητα στον «Τυφώνα» αποτυπώνεται στο βίντεο από τον φωτογράφο Πυγμαλίωνα Καρατζά που ακολούθησε το πλοίο σε αρκετά του ταξίδια και κατέγραψε την ομορφιά του, την περιβαλλοντική επιβάρυνση και βέβαια την τιτάνια προσπάθεια της ομάδας του «Τυφώνα» που καθημερινά μάχεται με την παράκτια ρύπανση για να μπορούμε να απολαύσουμε την ομορφιά των ακτών και των θαλασσών μας.